Вигенин предлага БСП предварително да заяви, че не иска третия мандат

11:37, 22 окт 22 / Политика 25 2461 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Зам.-председателят на „БСП за България“ и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин предложи левицата предварително да вземе решение и да обявят публично, че не желае третият проучвателен мандат за съставяне на правителство да бъде връчен на тях. Той уточни в ефира на Нова телевизия, че това е лично негово мнение, но го отправя като призив към ръководството на партията и на парламентарната група.

Обединява ли се БСП с ГЕРБ и ДПС?

Вигенин отбеляза, че в тази си конфигурация политическите сили в парламента едва ли ще успеят да излъчат успешна формула за правителство. „Не мисля, че ще има управляваща коалиция в този парламент. Така че коментари от този сорт, които започнаха от вчера и в посока на това да привържат БСП в някаква коалиция с ГЕРБ и ДПС – разбирам защо се прави това. Защото трябва да бъде елиминирана БСП като носител на промяната. Това е подтекста на случващото се. БСП има много отдавна ясни позиции по отношение възможността ГЕРБ и ДПС да бъдат във властта – тук компромиси няма да има. Ако вчера направихме компромис – то единствено и само с цел, за да може да започне работа парламента и да могат да се направят следващите стъпки в конституционната процедура. Защото най-малкото това дължахме на хората, които излязоха и гласуваха на последните избори“, заяви Кристиан Вигенин.

Припомняме, че след 11 гласувания и близо 55 часа първо заседание, с мнозинство от 139 гласа Вежди Рашидов застана начело на 48-ото Народно събрание. За него гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход.

По думите му от „Продължаваме промяната“ на практика не са дали друга алтернатива. „Ние през цялото време подкрепяхме тяхната номинация, а те подкрепиха мен в последните 2 гласувания, но „Демократична България“ не го направиха. Въпросът е, че ПП и ДБ не предложиха никаква алтернатива след тези 3 дни на безплодни гласувания. Когато сме поставени в такава ситуация – БСП не може да бъде безотговорната партия, която просто така да стои и гледа как ден след ден и час след час се срива и малкото останало доверие в парламента“, допълни зам.-председателят на парламента. 

Попитан дали извинението на Вежди Рашидов към председателя на БСП Корнелия Нинова е помогнало да го предложат за председател, Виген отбеляза, че това са по-скоро лични мотиви на Рашидов да се извини на Нинова. Той си знае за какво и защо. Доколкото разбирам за реплики от предишни заседания. Ако не беше Вежди Рашидов щеше да е друг. Накрая щяхме да стигнем до подобен тип решение, защото се видя, че друго не е възможно“.

Ние не сме подкрепили ГЕРБ. Ние подкрепихме избор на председател на НС – на принципа най-възрастен в Народното събрание. Ако беше друг – щяхме да подкрепим него. (...) За мен остава въпроса дали, ако най-възрастния депутат беше от БСП – дали тогава от ГЕРБ щяха да го подкрепят? Знакът, който даде БСП е много силен. Ползите са далеч по-високи от евентуалната цена, която бихме платили“, коментира зам.-председателят на БСП за причините и начина относно избора за председател на Народното събрание.

Вигенин добави, че това е бил опит да се покаже, че в един ход на отчаянието партиите са се обединили около конкретна кандидатура и това не е повод социалистите да се срамуват. „С нашата подкрепа и гласуване дадохме шанс. Защо казвам, че ГЕРБ не бива да бъдат допускани във властта – видях как в момента, в който ГЕРБ видяха, че има мнозинство в парламента – така се върна едно отношение, което сякаш за ден-два бяха оставили назад. Така и не разбрах защо не дадоха 15 минути почивка на ПП, които вероятно искаха да обсъдят новата ситуация. От наша страна в една такава ситуация е логично да проявяваме отношение към всяка една парламентарна група. Видях подвикванията от страна на ГЕРБ да не се дава почивка“, посочи той за неприемливото поведение от страна ГЕРБ и защо те не трябва да бъдат допускани във властта.

Не мога да направя извода от тези няколко дни, че нашите пътища с ПП са се разделили. Има много неща, по които с тях имаме общи теми. По не малко въпроси и с ДБ, затова и успявахме да управляваме заедно в предишния мандат. Но има и други като например военната помощ за Украйна – там се разминаваме сериозно. С първият мандат е абсурд да стане правителство, тъй като ГЕРБ не е способен да намери мнозинство за такова. С вторият мандат на ПП, ако те направят опит – ще отидем на разговори. Но те самите многократно казаха, че ще бъдат опозиция, затова и с втория мандат може би няма да стане“, обобщи социалистът за промените, които са станали възможни след избора на председател на НС, както и за различията между партиите от бившата управляваща коалиция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама