Министерството на енергетиката се отказа от двойните тарифи на тока

09:30, 23 окт 22 / Политика 25 2362 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерството на енергетиката се отказа от предложението си за въвеждане на двойни тарифи на тока. Предложението беше направено само преди два дни от служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Причината - ведомството отчита, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока. Именно затова оттам изтъкват, че служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. „България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток“, подчертават от енергийното министерство. 

Енергийното министерство иска по-скъп ток при по-високо потребление

По думите им ведомството полага всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което щяло да позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от първи януари догодина. „Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите“, отбелязват от министерството. 

Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара“, коментират още от министерството на енергетиката.

Припомняме, че до вчера Росен Христов бе на коренно различно мнение. А само преди два дни той съобщи на специален брифинг, че кабинетът ще предложи евтин ток до 800 кВт/ч на месец за бита през зимния отоплителен сезон, а над тази консумация домакинствата да плащат високите цени, по които се търгува електроенергията на борсата. Целта била потребители, които разполагат с луксозни имоти, отопляващи басейни или сауни, да не бъдат компенсирани.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама