Сарафов: Съдебната реформа се превърна в заклинание на политически шамани

11:52, 23 окт 22 25 2272 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Темата за съдебната реформа, за съжаление, се превърна в едно заклинание, което разни политически шамани повтарят до състояние на транс. Това каза в ефира на bTV зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

По думите му темата е много важна и това най-добре го разбират практикуващите магистрати. Той даде пример със законовото изискване за присъствието на поемни лица при разследване. Наскоро агенти от ФБР изразили недоумение и почуда от това изискване.

„Това са, както знаете, две лица от обществеността, които присъстват на провеждана следствени действия. С недоумение и почуда казаха, това са външни лица, които допускате на местопрестъплението. Как е възможно? Ами някои от тях може да е извършителят, някои от тях може да подхвърли или укрие улики на мястото. Има много архаични остатъци в нашия закон и в процедурите, по които работим, които наистина затрудняват силно и бавят нашето разследване, обясни Сарафов.

Комуникацията със службите била по-добра без Рашков

Откакто Бойко Рашков не е начело на МВР, комуникацията със службите е по-добра, коментира още зам.-главният прокурор. Той обяви, че докато Рашков е бил вътрешен министър, областни полицейски ръководители са се страхували да говорят с прокурорите.

По думите му гражданите имат усещането, че държавата лека полека започва да отстъпва от своите позиции в борбата с престъпността. „Усещане, че държавата липсва и именно това трябва да прекършим. Ще се активизират делата от страна на прокуратурата, за да се обърне негативната тенденция в борбата с престъпността. Ако трябва, ще предприемем проактивен подход по отношение на оперативните служби“, подчерта Сарафов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама