Риши Сунак обяви кандидатурата си за премиер на Великобритания

16:53, 23 окт 22 / Свят 25 2680 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Риши Сунак официално обяви днес кандидатурата си за нов лидер на британската Консервативна партия, който след това да замени Лиз Тръс и като премиер, предаде Ройтерс.

Смята се, че бившият министър на финансите е фаворит в надпреварата. Той пръв си осигури още в петък подкрепата на най-малко 100 депутати консерватори - задължително условие за допускане до вътрешните избори в управляващата партия.

„Великобритания е велика страна, но ние сме в дълбока икономическа криза. Затова представям кандидатурата си за лидер на Консервативната партия и ваш бъдещ министър-председател. Искам да разреша проблемите в нашата икономика, да обединя нашата партия и да служа на страната ни, написа Сунак в Twitter.

Негови съперници са бившият премиер Борис Джонсън и лидерът на Камарата на общините Пени Мордонт.

Досега Мордонт бе единственият официален кандидат. Тя обаче си е осигурила подкрепата само на 23 депутати консерватори при необходими най-малко 100. Консервативната партия има общо 357 представители в 650-членната Камара на общините.

Борис Джонсън, който прекъсна почивката си в Доминиканската република, за да се върне вчера във Великобритания, продължава да се бори да си осигури подкрепата на най-малко 100 депутати, отбелязва Ройтерс. Вчера в. „Таймс“ писа, че Джонсън е постигнал тази цел, пише БТА. 

Крайният срок за набиране на подкрепата на поне 100 депутати от потенциалните кандидати изтича утре в 14 ч. (16 ч. българско време).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама