„Бюджетът на служебния е постна пица за пенсионери и пържола за строителите“

20:34, 23 окт 22 / Политика 25 2452 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

По-интересното нещо е, че има 4 млрд. лева неотчетени приходи и 10 млрд. допълнителни разходи. Да кажем, че от 2 до 4 млрд. лева са социални разходи. А другите? Това, което казва, е, че ще се увеличават капиталовите разходи за 2023 година. Това, което се вижда в този бюджет е, че това е постна пица за пенсионерите и социалните разходи и сочна пържола за строителни фирми и военнопромишления комплекс. Това заяви в ефира на bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев.

Фискалната политика и новият бюджет

Не е вярно, че трябва да се емитира нов дълг по 16 милиарда всяка година до 2025 година, както твърди министърът на финансите Росица Велкова. В бюджета за 2023 година разходите са с 10 млрд. повече. Целият социален пакет тази година беше 2 млрд. лева за полугодие“, обясни той.

„Вторият голям проблем е в макрорамката, която се прави по грешен начин. Не е нанесена корекцията на ръста на БВП. Тази година в условията на всички кризи българската икономика отчете най-големия си ръст в последните 15 години. Към края на тази година ще достигне 4%. Тук говорим за реален ръст. Заложената инфлация е 12,7%. Сега е по-висока. Ако тези числа се поправят, ще имаме не 173 млрд., а 185 млрд. лева БВП. Цялото увеличение на пенсии до 4 млрд. лева ще бъде покрито от данъчни постъпление, без да се увеличава дефицитът“.

Той е категоричен , че минималната заплата не е социален разход. Според него тя е административна мярка, която важи и за частния сектор, а от там се увеличават постъпленията.

„Фискалният резерв е 13 млрд. лева. Всички изтеглени кредити от служебния кабинет стоят на сметка в БНБ. Нито една стотинка не е похарчена. 3 млрд. лева ще са за погасяване на стар дълг през март 2023 година. Приходната част я оставихме с 1,6 млрд. повече от разходната. Към края септември приходите ще са с 1 млрд. повече. И догодина ще има повече приходи, но когато направиш бюджет, в който вдигнеш разходите с 10 млрд., подцениш приходите с 4 млрд. няма как да ти излезе сметката“.

Ще има ли правителство?

Асен Василев е на мнение, че България има нужда от кабинет. „Ние казваме на ГЕРБ нещо, което осъзнават, но не искат да признаят. Видяхме миналата година два парламента, в които нямаше кабинет. Седмиците след третия парламент използвахме за разговори с политическите партии. Беше трудна за решаване задача, но успяхме. Сформирахме кабинет – добър или лош. Държавата функционираше. На седмия месец ИТН оттегли министрите си, но това не означаваше, че не може да има кабинет на малцинството. Тогава ГЕРБ внесе вот на недоверие, а въпросът ми към тях беше – какво постигат и какво следва? Какъв е планът за управление, който ГЕРБ предлага?, попита той.

Според него е трудно втората или третата сила да съставят правителство: „Подкрепа от ГЕРБ не търсим и няма да подкрепим техен кабинет. Последните 4 парламентарни вота произведоха различни резултати на изборите. ГЕРБ спечели първите, ИТН вторите, но не се разбраха с другите. На третите ние бяхме първи и формирахме кабинет. На последните избори хората казаха, че предпочитат управлението на ГЕРБ. Сега виждаме ситуация, при която нито първата, нито втората сила могат да формират мнозинство. Истината е, че трябва да започнат разговори по политики, но българският избирател ще трябва да реши накъде да наклони везните“.

Изборът на председател на Народното събрание

Съпредседателя на ПП подчерта, че от партията му са против „модела, в който се слага фасада. Издигането на Вежди Рашидов ни слага в този модел. Има извънредно заседание във вторник. Мислите ли, че Вежди Рашидов е решил да го свика и е подготвил дневния ред?“, посочи Василев.

Решението да оттеглим номинацията на Никола Минчев като председател на Народното събрание беше взето от парламентарната ни група“, обясни той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама