Частично бедствено положение в Омуртаг

08:19, 24 окт 22 25 1742 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Безводие и липса на яснота за изход от кризата. Такова е ежедневието в град Омуртаг, където тежкият режим на водата е в сила повече от 30 години.

„Проблемът е, че нямаме вода. Ние бедстваме вече трети месец и от години. Редно е на общинско, областно и държавно ниво да ни обърнат внимание. Над 12 000 души нямат нормално водоподаване“, разказа един от жителите пред bTV. 

По думите на жителите вътрешната водопроводна мрежа е амортизирала. Те са започнали подписка, за да се обяви бедствено положение и да се отпуснат допълнителни средства да се довърши подмяната на водопроводната мрежа.

Кризисна е ситуацията. Водя няма, тя идва на три дни веднъж. На хората е много трудно. Има кризисен щаб към общината. Най-големият проблем е вътрешната амортизирана система. За момента имаме получено финансиране от МРРБ за 25% от мрежата“, обясни кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов.

Областният управител на Търговище Станимир Парашкевов добави, че проблемът е поставян многократно. „Към момента язовир „Ястребино“, по разпореждане на МОСВ, е обявен за напоителна система“, каза още той.

От днес в града е обявено частично бедствено положение. Решението е взето на извънредно заседание на Кризисния щаб към общината.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама