Как да пестим през зимата?

18:40, 24 окт 22 25 2220 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Промени ли високата инфлация потреблението на потребителите у нас и в чужбина? За какво трябва да внимаваме?

По данни на Statistisches Bundesamt и НСИ инфлацията през септември в Германия е била 10%, докато в България е била 18,7%. По данни на „Евростат“ странните с по-висока инфлация от България в ЕС са само Полша, Нидерландия, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Естония.

„Има няколко фактора, които вероятно влияят. Един от тях е изместването на логистичните вериги във връзка с войната. Друг фактор е, че увеличихме дефицита в бюджета последните две години – т.е. харчим повече, отколкото имаме и това неизбежно също подхранва инфлацията“, обясни пред bTV Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

По думите му пестенето е неизбежно. „Очакваме с новия държавен бюджет да бъдат изчислени гласувани компенсации“, заяви Богомил Николов.

Съветите, които той даде, са да проветряваме с широко отваряне на прозореца, но за кратко, препоръча и загряване на бойлера наполовина, пускане на пералня на по-ниски градуси.

„Покриването на радиатора е лоша идея. Добра идея е да сложим фолио зад радиатора, не трябва да спираме изцяло отоплението, когато ни няма вкъщи, трябва да го намалим до възможния минимум, защото рязкото изстиване и рязкото затопляне не е енергоефективно“, добави той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама