Екоактивисти атакуваха и картина на Моне

09:44, 24 окт 22 / Култура 25 2619 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Двама активисти срещу климатичните промени от движението „Последно поколение“ заляха с картофено пюре ценна картина на френския импресионист Клод Моне, изложена в музей в германския град Потсдам край Берлин, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Все още тече проверка дали платното от поредицата „Les Meules“ („Купи сено“) на Моне е претърпяло трайни щети, каза днес говорител на музея „Барберини“.

Екоактивисти заляха „Слънчогледите“ на Ван Гог с доматен сос

Двамата активисти, облечени в светлоотразителни оранжеви жилетки, са се залепили за стената. Според говорителя общо в протеста са участвали четирима души.

„Последно поколение“ публикува видео от акцията в Twitter, в което се казва, че веществото, хвърлено срещу картината, е картофено пюре и призова политиците да вземат ефективни мерки срещу климатичните промени.

„Ние правим този Моне сцена, а обществото – публика. Ако е необходима картина – залята с картофено пюре или доматена супа – за да накараме обществото да си спомни, че пътят на фосилните горива убива всички нас: тогава ще ви дадем картофено пюре на картина!

Лица, свързани с групата, проведоха серия от протести през последните седмици, включително в Германия. Изглежда, че климатичните активисти са развили предпочитание към хранителните продукти при акциите си, като двама демонстранти, макар и от различно движение, бяха арестувани в Лондон преди седмица, след като хвърлиха доматена супа по картината „Слънчогледи“ от Ван Гог. Платното там обаче претърпя само леки щети по рамката, защото е защитено със стъкло.

Засега не е ясно дали в Потсдам са били извършени арести. Полицията потвърди само, че е била извикана в музея в неделя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама