Eкоакциите продължават: Торти по новия крал Чарлз

15:40, 24 окт 22 / Култура 25 2178 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Екоакциите, използващи храна за вандализиране на произведения на изкуството и музейни експонати, се превръщат в тенденция.

Само десет дни след като две активистки, подкрепящи инициативата Just Stop Oil, заляха с доматена супа „Слънчогледите“ на Ван Гог и ден, след като техни немски съмишленици от „Последно поколение“ намазаха с картофено пюре „Купи сено“ на Клод Моне, в мишена се превърна и новокоронованият крал на Великобритания. Или по-точно - восъчната фигура на крал Чарлз III в музея „Мадам Тюсо“ в Лондон, изложена по времето, когато той бе още принц.

Екоактивистите размазаха две шоколадови торти в лицето му, съобщава британският ежедневник Daily Telegraph. Призивът им е бил британското правителство да спре използването на петрол и да се откаже от издаването на лицензи за добива му

„Науката е категорична. Искането ни е просто: спрете добива на петрол и газ. It's a piece of cake (английски идиом, означаващ „това е проста работа“), гласи изявлението на Just Stop Oil.

Видеозаписът от акцията е публикуван в Twitter профила на проекта. Там са посочени и имената на участниците в него, единият от които е 29-годишен художник-декоратор. Полицията заяви, че са арестувани четирима души във връзка с инцидента. От началото на октомври досега арестите на активисти на Just Stop Oil наброяват около 600, допълва Daily Telegraph, цитиран от "Сега". 

Идеята на кампанията Just Stop Oil е да принуди правителствата да се откажат от петрола и по този начин да предотвратят климатична катастрофа. Активистите обясняват атаките срещу произведения на изкуството с факта, че когато се случи бедствие и храната стане оскъдна, картините ще загубят цялата си стойност. Възприемат себе си като представители на последното поколение, което може да спре предстоящото бедствие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама