Нинова отрече БСП да участва в хартиена коалиция

09:04, 25 окт 22 / Политика 25 2043 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Не е възможно да има хартиена коалиция. Няма да подкрепим мандат с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

ГЕРБ и БСП разчистват пътя към хартиените бюлетини

Тя подчерта, че БСП не отстъпва от идеята си за връщане на хартиената бюлетина. Искаме избирателите да имат избор – машини или хартия, каза тя. И обясни, че причината за това са странните съобщения „Дневникът е подправен”, които се появиха на машините в три области: Варна, Велико Търново и Пазарджик. За тези области знаем, ами ако има други, риторично попита Нинова.   

За БСП промените в Изборния кодекс, касаещ хартиената бюлетина е важна тема, но не е най-важната. Като по-важни теми Нинова открои да има безплатни учебници за децата, майчинството за втората година да е равна на минималната работна заплата. Нинова очаква подкрепа от ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ за връщането на хартиената бюлетина.

С подкрепата за Рашидов БСП проявила държавническо отношение

БСП проявили държавническо отношение и грижа за хората, като затова социалистите подкрепили Вежди Рашидов за председател на парламента. Рашидов не е избран като представител на една партия, подчерта Нинова, която не е имала личен разговор с Рашидов на четири очи.

„На него му поомръзна на третия ден и е човек с достойнство и затова малко емоционално реши да се оттегли, за да се роди нещо друго, но не се роди. В безизходицата Вежди Рашидов беше единственият изход“, изтъкна Нинова, цитирана от Аctualno.com. Тя определи като прибързани твърденията за навигация и сигнали от народните представители към Рашидов какво да прави. Лично Нинова обаче не е чула да казват на Рашидов как да ръководи Народното събрание.

Плаващи мнозинства

Нинова предполага, че ще има плаващи мнозинства в парламента. БСП е свързана с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ в борбата с корупцията и реформата в съдебната система. БСП обаче няма да подкрепи износ на оръжия за Украйна, макар че най-вероятно ГЕРБ, ПП и ДБ ще гласуват да изпратим оръжие в Украйна.

Тя очаква за бюджета и за Плана за възстановяване и устойчивост да има по-голямо мнозинство в Народното събрание.

Според нея Бойко Борисов прави много странни неща в последните няколко дни. Имало контактна група за правителство, а сега предлага контактна група за бюджет с президентството, недоумява Нинова. Тя определи още „Български възход“ на Стефан Янев като многофункционални и неопределени в парламента.

По отношение на работата на БСП с държавния глава Румен Радев, Нинова отбеляза, че служебните министри на президента не трябва да се месят в работата на парламентарната група на социалистите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама