Кръвните проби за наркотици ще излизат до дни

10:51, 25 окт 22 25 1873 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Mинистерството на вътрешните работи обеща кръвните тестове за наркотици да излизат за няколко дни. Целта е да се скъси времето за доказване или отхвърляне на резултатите от полевите тестове, които се оказа, че могат да дадат положителен резултат и заради лекарства. 

Резултатите от кръвните тестове за наркотици излизат за няколко месеца, защото се правеха само в лаборатории в София, Пловдив и Варна. Вътрешното ведомство заедно с министерството на здравеопазването работят по промяна на наредбата, така че пробите да могат да се изследват в лаборатории във всеки областен град. Това обяви пред Нова телевизия служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Предприемаме промени в съответната наредба, които ще дадат възможност кръвните проби да се правят във всяка областна болница, а може би и в още повече болнични заведения. Това рязко ще намали необходимия срок за изследвания и според мен ще реши проблема“, коментира Демерджиев.

Полицаи с положителни дрога тестове: Осъзнаха, че не работят

Експерти обаче са скептични, че е възможно да имаме толкова лаборатории. Те са изключително високо специализирани. Изискват скъпа апаратура, много висока подготовка и квалификация и можене на работещия персонал. С акредитация, която е международна, не може да  бъде акредитация от министерство, което и да е то”, посочи пред Нова телевизия акад. Добрин Свинаров от Клиничната лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ „Александровска”.  

Според акад. Свинаров реалистичният сценарий е за акредитиране на между 6 и 8 лаборатории в страната, които ще са достатъчни, за да излизат резултатите в рамките на 2-3 дни, вместо на няколко месеца.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама