Каква заплата ни трябва, за да водим нормален живот?

11:49, 25 окт 22 25 2175 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

1320 лева е доходът, необходим за месечната издръжка на един работещ. За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете нужната сума е 2376 лева. Това показват най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за третото тримесечие на годината. 

Доходът за издръжка нараства с 4.1% в сравнение с второто тримесечие и с близо 20 процента на годишна база, предаде БНР.

За едногодишен период са необходими 217 лв. повече за един работещ човек и 391 лв. повече за тричленно семейство. Заплатата за издръжка нараства с по-големи темпове. Това са нетните средства, които трябва да влязат в джоба на едно семейство, за да живее нормално, посочи Димитров. По думите му огромна част от работещите българи не успяват да получат необходимия доход. 

Според експертът от КНСБ Вили Иванова минималната работна заплата трябва да осигурява достоен стандарт на живот. „Минималната работна заплата не може да покрие заплатата за издръжка. Това показва, че следва обедняване на населението“, отбеляза Иванова, цитирана от novini.bg. 

Необходимият доход за храна е 497 лв. за едно работещо лице. Това представлява 37.7% от средствата. Нарастването е с 2.8% спрямо предходното тримесечие и с 24.2% на годишна база.

Скок в цените: Кашкавалът е рекордьор

Ускорено нарастване на цените на хранителните продукти през последното тримесечие се отчита при: мляко и млечни продукти с 11.7%; захар и захарни изделия с 4.5%; месо и месни продукти с 2.5%; яйца - 15.2%. Задържане на цените на тримесечна база се наблюдава в групата на хляба и зърнените храни, които нарастват с 0.3% на тримесечна база, но на годишна осатва висок - 28.2%, показват още данни на КНСБ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама