Клубове започнаха бунт срещу шефа на футболните съдии

13:00, 25 окт 22 / Спорт 25 2025 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ръководството на „Ботев“ (Пд) реши да обедини недоволството на клубовете срещу Съдийската комисия и започна акция за искане на оставката на нейния председател - Виктор Кашай.

От „Ботев“ решиха да изразят по този начин гнева си от несправедливо отменения техен гол при гостуването срещу „Лудогорец“ в неделя, както и от предишни отсъждания, в които клуба счита, че системата „Видео асистент рефер“ (VAR) е била използвана субективно, пише „Сега“.

В резултат на това „Ботев“ (Пд) излезе тази сутрин с остра декларация. В нея бе заявено, че клубът официално инициира действия срещу ръководството на Съдийската комисия към Българския футболен съюз и в частност срещу председателя ѝ - Виктор Кашай, и ще търси подкрепа от другите български клубове и за оставката му.

„Вярваме, че системните грешки и неквалифицираната работа на съдиите влияят изключително негативно на качеството и имиджа на българския шампионат. Още повече, че те все по-често са определящи и за крайните изходи от мачовете у нас“, се посочва в позицията. В нея се твърди още, че Кашай не забелязва доста от грешките, тъй като прекарва твърде малко време в България. Посочва се, че липсват регулярни събирания на Съдийската комисия, което прави цялата обстановка непрозрачна, както и че определени отбори се толерират и се поставя чадър над конкретни съдии.

„ЦСКА-София“ се включи и призова за кардинални промени в БФС

Първият клуб, който се присъедини към апела на „Ботев“ стана „ЦСКА-София“. Оттам дори отидоха още по-далеч и призоваха за кардинални промени в БФС.

„Вярваме, че е време да обединим усилия и да не позволим разрухата на българския футбол да продължи. Призоваваме всички клубове да се включат в подписката за отстраняването на Виктор Кашай, като не спрем дотук. Нужни са синхронизирани действия за цялостна промяна в облика на футболната среда в България.“, пишат от клуба.

От началото на сезона почти всички клубове от Първа лига са се оплакали от съдийски грешки в техен ущърб, като някои от тях - нееднократно. Масови са и оплакванията от използването на VAR по българските терени. От неточни решения на тази система също вече са се оплакали над 10 елитни клуба до момента.

В същото време Виктор Кашай призна за няколко съдийски грешки от началото на сезона, но в повечето случаи той посочи, че причина за това е човешкият фактор. Само в един случай унгарецът заяви, че има и неточност на VAR - спестен червен картон на Иван Турицов („ЦСКА-София“) за влизане срещу Тони Тасев („Славия“) в мач от Х кръг.

Наскоро шефът на БФС Борислав Михайлов защити Викор Кашай от нападките по негов адрес и по адрес на комисията в последните седмици. „Никой не е застрахован от грешки, но точно затова лично аз поканих световен авторитет като Виктор Кашай да поеме нещата в свои ръце. Знаете разликата между личната отговорност и колективната безотговорност - тогава, когато всеки се крие зад другия. Откакто Виктор Кашай е на работа при нас, той сам определя нарядите за всеки мач, а колегата му Ринг отговаря за VAR назначенията. Ако някой смята, че на тези професионалисти може да им се влияе, значи е в дълбока грешка“, коментира той в интервю за Gong.bg.

„За мен проблемът е другаде - няма как след всеки мач някой президент, треньор или представител на фенска фракция да излиза публично и да громи съдийството. Това го няма никъде, а грешки има навсякъде. Просто тук БФС е удобна мишена за всички, особено когато трябва да се оправдае неуспех. Затова и гледам да не отдавам голямо значение на различните нападки и на поръчковите статии в медиите - нашата работа е да следваме и налагаме правилата напълно безпристрастно и да развиваме футбола“, каза още Михайлов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама