Германският президент се скри в бомбоубежище в Украйна

08:14, 26 окт 22 25 1300 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посети Украйна за първи път от началото на войната. По време на срещата си с президента Владимир Зеленски Щайнмайер обеща страната му да предаде на украинските въоръжени сили допълнителна партида системи за противовъздушна отбрана германско производство във възможно най-кратък срок, предаде Би Би Си.

Допълнителните ракетни установки „Марс II“ и четири самоходни гаубици „ще бъдат предадени на Украйна през следващите няколко дни“, увери Щайнмайер журналистите на съвместна пресконференция след срещата.

Двамата президенти обявиха и създаването на програма за партньорство между двете страни на общинско равнище. Според тях по такъв начин германските общини ще участват още повече във възстановяването на украинските побратимени градове, отколкото в рамките на сегашната помощ, предоставяна на федерално ниво, пише БТА.

Според съвместното изявление на Зеленски и Щайнмайер предложената форма на сътрудничество „полага основите на едно общо бъдеще“ и „изпраща ясно послание на Москва: вашата война няма да може да ни раздели, тя ще сближи още повече европейците - германци и украинци“.

Понастоящем в Украйна и Германия има 107 двойки побратимени градове, като около една трета от тях вече са подписали споразумения за сътрудничество след началото на войната.

Украйна обвини руска телевизия в подбуждане към геноцид

За да даде пример на останалите, Щайнмайер символично покровителства проектите за развитие и възстановяване в Черниговска област, която посети преди срещата си с Володимир Зеленски.

Преди да се срещне със Зеленски, германският президент беше заведен в северната част на страната, за да му покаже град в Черниговска област, който наскоро е бил освободен от руските войски.

Според германската телевизия A Ер Де Щайнмайер е изразил шока си от разрушенията, които е видял там, и от разказите на местните жители. „Нещата са много по-страшни, отколкото ние в Германия си представяме“, каза той след посещението.

По време на посещението му в Корюковка, близо до границата с Беларус, се включиха сирените за въздушна тревога и Щайнмайер трябваше да прекара около час в близкото бомбоубежище. „Първия час и половина прекарахме в противовъздушното убежище“, каза Щайнмайер. „Това ни даде особено ясна представа за условията, при които хората тук живеят“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама