В Иран застреляха офицери, отговарящи за доставките на дронове за Русия

10:10, 26 окт 22 25 2151 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Двама висши офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР), отговарящи за доставките на бойни дронове за Русия са били застреляни в автомобил в град Захедан в провинция Систан и Белуджистан в югоизточен Иран, съобщи иранската агенция Tasnim. Убийството и мъченическата им смърт е потвърдена от базата Кудс на сухопътните войски.

Жертвите са полковник Мехди Молашехи от КГИР и генерал Джавад Кейха Джахантиг, член на народното опълчение „Басидж“, което също е част от гвардейския корпус. Атаката срещу двамата е осъществена на площад „Настър“ в Захедан в момент, в който и двамата са се прибирали във вторник вечерта от работа. Срещу автомобила им е бил открит огън от друг автомобил. Всички служители на КГИР са вдигнати на крак за установяване на убийците, но засега няма информация за тяхната самоличност.

Германският президент се скри в бомбоубежище в Украйна

Според РИА Новости и двамата убити са били служители на подразделението „Салман“, което е структура на корпуса със щаб в Захедан, а Tasnim уточнява, че те са се занимавали с доставките на бойни дронове за руската армия.

През последните седмици Захедан беше сцена на размирици, а кулминацията беше по време на протест срещу изнасилването на момиче от Балух, извършено от полковник от полицията. Бунтът беше жестоко потушен, а според съобщения на силите за сигурност с директен огън са били убити повече от 90 протестиращи. В стълкновенията е загинал подофицерът от разузнаването на гвардейския корпус Хамидреза Хашеми.

НАТО спешно дава на Украйна системи за борба с руски и ирански дронове

Преди два дни Иран за първи път призна, че доставя дронове за Москва, но стратегията, която е избрал Техеран за своя защита е, че не е знаел, че дроновете се използват във войната в Украйна. По време на заседание на 18-та сесия на Общото събрание на Асоциацията на информационните агенции на Азиатско-Тихоокеанския регион външният министър на Иран е заявил, че страната му е готова да изпрати в Украйна военни експерти, които да участват в разследване за доставката на дронове-камикадзе за Русия. Новината съобщи официалната информационна агенция ИРНА. Дипломатът е съобщил за готовността за преки преговори с Украйна и е казал, че е предал това и на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

„Аз казах на господин Борел, че ако… на нас ни стане известно, че Русия е използвала ирански безпилотни самолети във войната срещу Украйна, ние със сигурност няма да останем равнодушни по този въпрос“, е казал Хюсеин Амир-Абдоллахиан, цитиран от ИРНА и offnews.bg. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама