Задържаха председателката на Турския лекарски съюз заради терористична пропаганда

14:13, 26 окт 22 / Свят 25 1921 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Председателката на Турския лекарски съюз Шебнем Корур Финджанджъ е била арестувана днес по обвинение в извършване на терористична пропаганда, предадоха турските телевизии ТРТ-Хабер и СиЕнЕн-Тюрк.

Тя е била задържана в Истанбул по нареждане на Анкарската главна прокуратура. Службата за разследване на престъпленията, свързани с тероризъм, на Анкарската главна прокуратура е наредила ареста на Финджанджъ заради нейно изявление пред медия, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), направено на 20 октомври.

По информация на опозиционния в. „Сьозджу“ след задържането на Финджанджъ в Истанбул и претърсването на дома ѝ тя е била закарана в Анкара. 

Миналата седмица Финджанджъ заяви пред медия на ПКК, че турските военни са използвали химическо оръжие срещу бойци от групировката. Тя каза, че при изследване на проби от тела на бойците е било установено, че е бил използван токсичен газ, който пряко засяга нервната система, пише БТА. 

„Съществува голямо разнообразие от химически оръжия. Въпреки че използването им е забранено, за съжаление виждаме, че те се използват в конфликти“, посочи тя. 

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама