Обаждал ли се е президентът да реди парламентарни комисии?

20:20, 27 окт 22 / Политика 25 1762 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Втори ден продължават опитите на депутатите да попълнят постоянните комисии в парламента. Съставянето им ще отпуши работата на 48-то Народно събрание, защото без да са конституирани те, депутатите не могат да започнат работа по нито един закон. 

Пак фалстарт: Партиите в НС не можаха да се разберат за комисиите

Вчера парламентарните групи постигнаха консенсус единствено за формирането на бюджетната комисия.  

Днешното заседание започна с искане оставката на председателя. Причината - от ПП негодуваха заради назначието на Стефания Караславова. Последва спорът по същество - кой коя комисия да оглави.

„Ние бяхме уведомени, че Комисията за младежта и спорта е пренасочена към ДПС“, каза Андрей Гюров от ПП. А в отговор Мустафа Карадайъ заяви: „Г-н Гюров трябваше да добави още 1 изречение, че ДПС изчака всички и ние заявихме такива комисии, които не бяха заявени“.  Напрежението се покачи след обвинения от ПП, че са подменяни протоколи „по нощите“. За това съпредседателят на ПП Асен Василев, призова, който лъже от трибуната, да бъде санкциониран. 

ГЕРБ поиска от председателя да въведе ред в залата. „Искам да напомните на „Промяната“, че опозицията имаше нула комисии. Сега опозицията - от лошото статукво, получава толкова комисии, колкото депутати има“, заяви Делян Добрев от ГЕРБ, цитиран от Нова телевизия. 

Обаждал ли се е президентът да реди парламентарни комисии?

В темата беше замесено и телефонно обаждане. Според Кирил Петков от ПП „някой се е обадил“ на ГЕРБ и ДПС с молба спортната комисия да не бъде давана на „Продължаваме промяната“. А Явор Божанков от БСП заподозря в това служебния кабинет. „Ако е дошло от служебния кабинет на президента Радев - няма да съм изненадан. Той отдавна е излязъл от конституционната си рамка, но държа тази зала да знае за неговата намеса“, заяви той. 

Кандидата за председател на спортната комисия на ПП е Радостин Василев, който пък преди ден подаде сигнал срещу служебния спортен министър Весела Лечева заради конфликт на интереси. 

В кулоарите на Народното събрание самият Василев заяви пред журналисти, че в сряда сутринта, преди начало на заседанието, е бил поканен на разговор от едно от основните лица на ДПС и е бил помолен да се откаже от председателството на спортната комисия. „В един много добър тон ми беше казано, че за мен е най-добре да не съм председател на тази комисия. Веднага попитах каква е причината, при положение, че снощи комисията е била предоставена от ДПС на ПП и те вземат Комисията по екология, защо се налага аз да не председателствам тази комисия. Беше ми казано, че е имало обаждане от президентството и от служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева, които се възпротивяват на това нещо и не е удачно в момента да се влиза в конфликт там, а и на мен такава война не ми трябвала, заяви бившият спортен министър, цитиран от Dir.bg. 

Стигна се до обвинения за ново мнозинство. Според Настимир Ананиев от ПП се е „оформил триъгълник“ между ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. След края на този спорт, депутатите пристъпиха към попълването на комисиите и разпределението на местата.  

Янев оглави антикорупционната комисия в НС, Костадинов - тази за българите в чужбина

Въпросът кой да оглави комисията по младежта и спорта обаче така и не намери решение в днешния ден.

Весела Лечева отрече да се е намесвала в работата на парламента

Малко по-късно служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева изпрати официален коментар до медиите заради скандала в пленарната зала. Тя е категорична, че предшественикът ѝ на поста отново забърква името ѝ в някакви негови кариеристични амбиции. „Разбрах от изявлението му, че съм се била обаждала, за да осуетя неговото избиране за председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Това не е истина. Очевидно ме надценява, като внушава, че с мое обаждане мога да предреша решение на българския парламент“, казва спортният министър.

По думите ѝ, второто внушение на Василев е, че не е искала той да е председател на спортната комисия в парламента, защото ПП „Продължаваме промяната“ са подали сигнал срещу нея в КПКОНПИ.

Очевидно подценяват КПКОНПИ, ако си мислят, че те определят дейността си съобразно поста на някого. Категорично заявявам, че не съм се обаждала на никого от Народното събрание и не ме е страх от проверка на КПКОНПИ. Всичко останало са лъжи и манипулации с името ми“, завършва Весела Лечева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама