Удължават COVID мерките до 2 ноември

08:21, 27 окт 22 25 2437 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изискването за носене на предпазни маски за лице в лечебните заведения се удължава до 2 ноември. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването.

Предпазни маски се изискват и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Изключение е направено за децата до 6-годишна възраст.

Остават в сила и изискванията за спазване на дистанция от метър и половина, когато има струпване на хора на открити обществени места, както и организирането на дистанционна работа, при възможност.

Извършването на всекидневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване също е указано в заповедта.

Носенето на предпазни маскидезинфекцията на работни помещения, редовното проветряване, спазване на дистанция между хората и др. са изисквания, които се налагат заради разпространението на коронавирусната инфекция. 

Втори ден под 10 хил. активни случая

През последните 24 часа са регистрирани 619 нови случая на коронавирус при 5360 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 11.55% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Близо 59% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 1 276 765. Броят на активните случаи бележи спад и втори пореден ден се задържа под 10 хил. - 9 891. За сметка на това расте броят на настанените в болница - 710, от които 56 са в интензивни отделения. 68% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 601 души.

През последното денонощие са починали 6 души с COVID-19, като петима от тях не са били ваксинирани. Така броят на загубилите битката с вируса става 37 53.

До момента у нас са поставени общо над 4,5 млн. дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 1 254 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 2 млн. души. Над 914 хил. души вече са си поставили бустерна доза. Бустер с адаптирана ваксина имат над 41 хил. души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама