„Шамар за народа“: Ново правителство в Сърбия, най-голямото в Европа

11:45, 27 окт 22 / Свят 25 1962 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Парламентът в Белград гласува снощи новото правителство на Сърбия. След това премиерът Ана Бърнабич и министрите положиха клетва, с което официално започна техният мандат, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Текстът на клетвата, която министрите положиха, гласи: „Заклевам се във вярност към Република Сърбия и се задължавам с честта си да спазвам Конституцията и закона, да изпълнявам задълженията си като член на правителството съвестно, отговорно и всеотдайно и ще се се ангажирам със запазването на Косово и Метохия в рамките на Република Сърбия“.

На полагането на клетвата присъстваха президентът Александър Вучич, членове на дипломатическия корпус, както и представители на религиозни общности. Преди това народните представители гласуваха поименно избора на ново правителство. На гласуването присъстваха 225 народни представители, 157 депутати подкрепиха новото правителство,  68 бяха против, а въздържали се нямаше, предаде БТА. 

Премиерът Ана Бърнабич, представяйки програмата си пред депутатите, каза, че пред това правителство „ще има много по-големи предизвикателства, отколкото можехме да си представим“.

„След пандемията си мислехме, че идват по-добри дни, но на европейския континент избухна война, светът се плъзга към третата световна война, в такъв свят Сърбия трябва да се позиционира и да запази стабилността, това е основната задача“, каза Бърнабич и добави, че докато предишното правителство се занимаваше със здравеопазването, сега кабинетът трябва да се занимава с енергетиката.

Без санкции за Русия 

Бърнабич отбеляза, че тя ще бъде премиер на страна, която отказва да наложи санкции на Русия въпреки призивите на Европейския съюз и западни официални представители да направи това. Бърнабич каза, че независимо от  всички проблеми и разногласия, Сърбия остава ангажирана с присъединяването към ЕС и ще продължи процеса от реформи. „Правителството също остава ангажирано с диалога с Косово, но преди да бъдат постигнати нови споразумения за нормализиране на отношенията, трябва изцяло да бъдат изпълнени споразуменията от Брюксел“, отбеляза тя.

Подчерта и, че Сърбия продължава своя европейски път, но също така изисква стриктно спазване на международното право. В обръщението си пред парламента отбеляза, че Сърбия трябва да има просръбско правителство, което да работи изключително в интерес на Сърбия и нейните граждани, както и че това ще бъде правителство на приемствеността.

Новото правителство има 28 министри - 25 ресорни и трима министри без портфейл. Лидерът на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич ще бъде вицепремиер и министър на външните работи, Синиша Мали - вицепремиер и министър на финансите, Милош Вучевич - вицепремиер и министър на отбраната, Мая Гойкович - вицепремиер и министър на културата.

Шамар за народа във време на криза 

Лидерът на Народната партия Вук Йеремич каза, че новото правителство с 28 министри, гласувано от сръбския парламент снощи, е най-многобройното в Европа и че размерът му „е шамар за народа във време на криза“, съобщи Бета.

Йеремич посочи пред телевизия Nova S, че депутатите от Народната партия са показали по време на дебата за избора на правителство, че са „най-острата и безкомпромисна опозиция“ в парламента, съобщиха от Народната партия.

Той заяви, че „властта създава най-голямото правителство в Европа с куп министри без портфейли“, като същевременно призовава народа да гаси лампите и да пести електроенергия.

„Не трябваше да чакаме това правителство седем месеца след изборите, те можеха да свършат всичко за седем дни“, каза Йеремич.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама