Планините доминират маршрута на Тур дьо Франс 2023

18:45, 29 окт 22 / Спорт 25 2438 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Маршрутът през 2023 година за Обиколката на Франция при мъжете бе официално представен, като разкри преминаване през всички пет планински вериги на страната, което облагодетелства катерачи като шампиона от 2019 Еган Бернал.

Трасето с обща дължина 3404 км тръгва от испанската Баска автономна област на 1 юли за маршрут с осем планински и четири хълмисти етапа, като ще има само среден по продължителност индивидуален етап по часовник в началото на последната седмица.

Въпреки това, маршрутът пренебрегва почти цяла западна и северна Франция. „За пет или шест години се изравнява и в крайна сметка достигаме навсякъде“, коментира директорът на състезанието Кристиан Прюдом.

Най-тежкият етап се очертава да бъде 17-ият от общо 21 – от Сен Жерво Мон Блан до Куршевел, с четири върха и изкачване над нивото на дърветата до 2300 м надморска височина, където кислородът е ограничен. Подобен тип планински етапи ще дадат определено надежди на Бернал в битката за титлата срещу двамата колоездачи, които триумфираха впоследствие в най-престижната обиколка в света – Тадей Погачар и Йонас Вингегор. 110-то издание на Тур дьо Франс ще бъде излъчено в 190 страни, пише БГНЕС.

Маршрутът за женската надпревара също бе презентиран, като състезанието ще се проведе от 23-30 юли. Общата дължина на трасето е 1000 км, стартирайки от Клермон Феран, като изкачване в Кол до Турмал в Пиренеите приковава най-сериозно вниманието.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама