Машините с надпис „Дневникът е подправен“ не са били хакнати

21:11, 27 окт 22 / Политика 25 2521 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Надписът „Дневникът е подправен“, изписан на машините за гласуване, не е в следствие от външна намеса. Това е заключението на работна група от експерти на Централната избирателна комисия, Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология.

Работната група бе сформирана непосредствено след изборите на 2 октомври, за да открие причините за изписване надписа „Дневникът е подправен“ при седем машини за гласуване в деня на вота.

„Дневникът е подправен“: Борба с машините и младоженци гласоподаватели

Експертите категорично установиха, че върху машините няма опит за външна намеса, обявиха от Министерството на електронното управление. Надписът „Дневникът е подправен“ е доказателство, че защитата на софтуера на машините за гласуване е сработила. „Дневникът е подправен“ фигурира в каталога от грешки на софтуерния продукт, установени в процеса на удостоверяване на машините за гласуване, който извърши Министерство на електронното управление съвместно с Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология“, посочват от пресцентъра на МЕУ.

Надписът „Дневникът е подправен“ е изписан само на седем от близо дванайсетте хиляди машини за гласуване. Причина за възникване на подобна грешка може да е разместване на флашките в слотовете на машината, дефектни флаш-памети, дефект в USB слотовете, неправилно изключване на машините по време на работа и др.“, твърдят още от Министерството на електронното управление.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама