Зеленски: След нацистите, наближава прогонването и на рашистите

08:32, 28 окт 22 25 2503 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Русия е извършила повече от 8 000 въздушни и 4 500 ракетни удара по Украйна. Само през последните два дни Киев е свалил 23 дрона. Този път традиционната му реч бе не от кабинета му, а навън, в тъмното, до останки от свален дрон.

По думите му Русия е насочила десетки ракети и безпилотни летателни апарати по електроенергийната мрежа на Украйна през последните две седмици, което е предизвикало големи щети и прекъсвания на тока.

Обстрелът няма да ни сломи. Да чуеш вражеския химн на наша земя е по-страшно от вражеските ракети в небето ни. Не се страхуваме от тъмнината. Най-мрачните времена за нас не са времената без светлина, а тези без воля. Нашата армия е силна, доброволците са неуморни, партньорите са надеждни, а хората са несломими. Втората армия на света ще става все по-малка. Ще има все повече и повече загуби на врага. Сигурен съм, че враждебната пропаганда не работи, провокациите не работят, заплахите не плашат“, заяви Зеленски.

Обръщението на Зеленски бе посветено и на освобождението на Украйна от нацистките нашественици. „Вече е 28 октомври. Всяка година на този ден отбелязваме освобождението на Украйна от нацистките нашественици. Почитаме украинците, които се бориха и победиха нацизма по време на Втората световна война. Днес го правим, като държим в ръка не цветя, а оръжие. Днес да запазим паметта за подвизите на нашите предци означава да защитим техните постижения. Ние си припомняме прогонването на нацистите, докато наближава прогонването на рашистите“,подчерта той, цитиран от БНР.

Путин не виждал никакъв смисъл от използването на ядрено оръжие в Украйна

Междувременно руският президент Владимир Путин каза, че „за Русия няма никакъв смисъл, нито политически, нито военен, да прибягва до употребата на ядрено оръжие в Украйна“. Той каза това на тазгодишната среща на международния дискусионен клуб „Валдай“ под наслов „След хегемонията: справедливост и безопасност за всички“, пише „Свободна Европа“.

Според него Москва не е повдигала първа въпроса за евентуалната употреба на ядрено оръжие. „По наша инициатива никога нищо не сме казвали за възможното използване на ядрено оръжие от страна на Русия, а с намеци отговаряхме на изявленията на западните лидериА предишните му предупреждения за готовността да използва „всички средства, с които разполага, за да защити Русия просто били реакция на западни изявления за възможно използване на ядрено оръжие.

Неотдавна обаче върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел за пореден път заяви общата позиция, че „потенциална руска ядрена атака срещу Украйна няма да провокира ядрен отговор от Запада, но ще доведе до мощен военен отговор“.

Въпреки че Киев категорично отрече, Путин отново обвини Украйна, че се готви да извърши провокация с използването на така наречената „мръсна бомба. Президентът уточни, че лично е разпоредил на военния министър Сергей Шойгу да уведоми колегите си от другите държави за украинските планове.

Путин увери, че Москва е готова за преговаря за прекратяване на конфликта, но лидерите в Киев решиха да не продължават преговорите с Русия“. Според него е много лесно да се реши този проблем, „ако Вашингтон даде сигнал на Киев да промени позицията си и да реши проблема по мирен път“. Украинският президент Володимир Зеленски обаче вече изрично изключи възможността за преговори с Путин.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама