Година след въвеждането на еврото цените в магазините ще бъдат и в двете валути 

10:20, 28 окт 22 25 1733 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Пет месеца преди да приемем еврото и 1 година след като направим това, цените по рафтовете в магазините и на касовите бележки ще трябва да са и в евро и в левове. А един месец, след като официално въведем еврото, все още ще можем да плащаме в левове, но ще ни връщат рестото в евро. Това обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на Нова телевизия. 

Той определи решението на депутатите от четвъртък за ускоряване на приемането на еврото като много важно. И обясни, че се работи за това единната валута да влезе в обращение през 2024 г.

Парламентът задължи кабинета и БНБ да ускорят въвеждането на еврото

„Когато официално въведем еврото, всички плащания стават в евро, заплатите и пенсиите ще идват в евро. Пет месеца преди да влезем цените ще бъдат показвани и в двете валути. На касовата бележка ще има отново цените и в евро, и в левове, ще има QR код, който показва обменния курс. Ще могат да се подават сигнали във финансовото министерство, ако видим, че курсът не е този, който трябва. Това ще продължи 1 година, след като сме влезли”, заяви Пеканов.

Шест месеца след присъединяването ни към Еврозоната обмяната на левове в евро ще е безплатна във всички банки и пощенски клонове.

При злоупотреби на търговци с курса, може да се затварят обекти. „В някои страни се залагат черни списъци, в които се описват всички обекти, злоупотребяващи с курса”, обясни Пеканов. Ще има и телефонна линия, на която гражданите да се обаждат, ако забележят нарушение.

Скоро ще започне и изборът на символа, който ще бъде на българските евромонети. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама