Как ни се отразява смяната на часа?

18:45, 28 окт 22 25 1946 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На 30 октомври (неделя) в 4.00 часа след полунощ ще преместим отново стрелките с час назад, за да преминем към зимното часово време. За пореден, но дали и за последен път? Този въпрос все още чака своя отговор, както на европейско, така и на национално ниво.

Преди 4 години Европейската комисия предложи практиката със смяната на часа, появила се като идея на Бенджамин Франклин през XVIII век, да бъде прекратена. Тогава всяка държава-членка трябваше да реши на зимно или лятно часово време ще остане. В България беше пусната и анкета от енергийното министерство, в която над 50% от хората бяха посочили, че предпочитат лятното часово време. До този момент обаче няма нито резултат, нито конкретни решения. 

До 1 април 1979 година България е била само на зимното часово време. След това се въвежда лятното, а аргументите са основно икономически. Един от тях е, че ще се спестява повече от осветлението. Тези аргументи обаче се поставят под съмнение и до ден днешен, а според повечето експерти в областта на психологията и психичното здраве, дискомфортът за организма ни заради часовата промяна не е за подценяване. Същото мнение сподели и проф. Христо Кожухаров, президент на Българската психиатрина асоциация, пред БНР. 

Това е изключително голям стрес за психиката ни. Макар че е спорно кое е нормалното часово време - зимното или лятното, то трябва да бъде само едно. Това време към което организма ни се е нагодил. Всички тези смени на часа, каквито и икономически ползи да имат, ми напомнят за периода по времето на социализма, когато два часа имаше ток и още два часа нямаше. Уж спестяваш, но за времето в което имаш ток натоваршваш сериозно системата, а когато няма ток - страдаш. Нещо подобно се получава и с нашия организъм“, коментира проф. Кожухаров.

Вредна или не, смяната на часа изглежда ще продължи и занапред, тъй като заради пандемията и другите геополитически катаклизми, решаването на този въпрос остана в периферията.

Погледнато от добрата страна при смяната на часа в неделя – ще спим с час повече. Стига да не сте на работа нощна смяна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама