Радио BBC е изгубило 1 млн. слушатели

10:56, 28 окт 22 / Свят 25 2085 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Две от водещите радиостанции на BBC претърпяха огромен спад в аудиторията си, губейки повече от 900 000 слушатели през последната година, според последните официални данни. 

Проучването, проведено от агенцията „Рейджар“, която следи за рейтинга на радиостанциите във Великобритания, показва, че всяка от станциите на BBC е загубила слушатели през последните 12 месеца. 

„Рейджар“ е установила, че средната аудитория на Радио 4 е намаляла от 10,8 милиона на 9,8 милиона слушатели, а аудиторията на Радио 5 е намаляла от 5,9 милиона на 4,9 милиона слушатели. Налице е и спад в слушателите на Радио 3, което губи средно 500 000 слушатели. Другите две станции – Радио 1 и Радио 2, имат съвсем лек спад от 1 процент, съобщи БТА. 

Последните данни показват, че Световната служба на BBC също е загубила 15 процента от аудиторията си. Само през пролетта, когато е започнала войната в Украйна, се е радвала  на увеличена аудитория. 

Агенцията „Рейджар“ за първи път прави годишни сравнения  като събира данни за аудиторията по нов метод, който се наложи по време на пандемията. Използва се  смесица от лични интервюта и данни, събирани от разстояние. Предпандемичният метод, беше базиран на констатации, правени изцяло въз основа на проучвания чрез интервюта „лице в лице“.

„Рейджар“ установи още, че през третото тримесечие на 2022 г. 49 милиона души в Обединеното кралство са слушали всяка седмица предпочитаните от тях радиостанции.

Има промяна и в начина, по който се слуша радио - предпочитанията са към цифрово активираните платформи - DAB, DTV, онлайн и мобилните приложения.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама