Купуваме от Полша два двигателя за МиГ-29, пращаме шест за ремонт

15:30, 28 окт 22 25 1941 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Полша ще ремонтира шест наши двигателя за МиГ-29, а два ще бъдат купени от свалени от експлоатация самолета. Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на парламентарния контрол.

Министерството на отбраната търси решение за продължаване на експлоатацията на самолетите МиГ-29 чрез извършване на ремонт и/или достави с подкрепата на Полша. В началото на август е изпратено запитване за закупуване или ремонт на 6 двигатели до полската страна. В резултат от проведените срещи Полша пое ангажимент за извършването на ремонт на шест двигателя“, каза министър Стоянов. 

МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО

Той съобщи още, че полското министерство на отбраната е взело решение да свали от експлоатация един самолет МиГ-29 и двигателите му да бъдат подготвени за предоставяне чрез продажба на България. „В Министерството на отбраната е получена информация, че Полша ще предложи оферта и проект на договор през следващата седмица“, допълни министър Стоянов, цитиран от пресцентъра на ведомството. 

По отношение на ремонта на 6 двигателя, който се очаква да приключи до края на 2022 година, Министерството на отбраната е изпратило до полската страна проект на междуправителствен договор. Сключването на такова споразумение вероятно ще изисква малко повече време, отчитайки и необходимостта от последваща ратификация от Народното събрание, поясни министър Стоянов.

„Предприетата от служебното правителство стъпка по закупуване на два и евентуално ремонтиране на 6 двигателя не гарантира дългосрочната експлоатация на самолетите МиГ-29, а цели осигуряването на подготовката на летателния състав на приемливо ниво до края на 2023 г.“, каза министър Стоянов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама