„Векът на Турция“: Ердоган поиска нова конституция

10:09, 29 окт 22 / Свят 25 2414 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Приемането на нова конституция е първата цел за новия век, обяви турският президент Реджеп Ердоган по време на представянето в Анкара на визията си „Векът на Турция“. Днес Турция празнува 99-та годишнина от създаването на републиката.

Реджеп Ердоган представи своята визия за втория век на Турция пред Партията на справедливостта и развитието.

Нова Конституция, която да замени настоящата, приета през 1982 г. след военния преврат през 1980 г. и да изведе Турция сред 10 държави с най-голямо икономическо развитие, иска турският президент.

Търговията да достигне 1 трилион долара, а приходите от туризъм да са 100 милиарда долара - така Ердоган вижда новият век на икономическото развитие.

Ердоган ще строи газов хъб с Путин

Пълна енергийна независимост обещава Ердоган и заяви, че Турция ще се опита да осигури доставките на руски природен газ за европейския пазар чрез „Турски поток“.

„Придавайки индивидуалност на нашата външна политика, увеличихме силата на държавата, славата на нашето знаме и репутацията на нашата нация. Във всяка област сме създали работи и услуги, които ще запълнят недостатъците на първия век на нашата република и ще завършат подготовката на втория век“, посочи той, цитиран от БНР.

Визията на Ердоган предвижда и довършване на Канал Истанбул, който трябва да осигури алтернатива на Босфора и среща огромна съпротива от страна на опозицията в Турция.

Обещанията на Ердоган идват на фона спадащата му популярност заради рекордната инфлация, която по официални данни е над 83% на годишна база, както и предстоящите догодина президентски избори.

По официални данни в събитието, което се състоя в спортна зала в Анкара, са участвали около 30 000 души - представители на политическия елит, обществеността, бизнеса и ръководители на чуждестранни дипломатически мисии в Турция.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:36, 12 ное 22

Ердоган е престъпник,ще направи всичко възможно кмета на истанбул да бъде осъден зада неможе даго бие на прецидентските избори.Турският Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама