Киев иска международен натиск над Русия заради „игрите на глада“

09:15, 30 окт 22 25 2177 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Преустановяването на участието на Русия в споразумението за износ на украинско зърно изисква категоричен международен отговор от страна на ООН и Г-20, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Президентът Зеленски изрази мнение, че руското решение не е взето сега, а още през септември: „Русия тогава започна да изостря съзнателно продоволствената криза, като блокира движението на кораби с наша продукция. От септември и досега в коридора за износ на зърно вече са се събрали 176 плавателни съда, които не могат да продължат по маршрута си. Това е абсолютно прозрачното намерение на Русия да върне заплахата от мащабен глад в Африка и Азия“.

Русия обяви изтеглянето си от Черноморската инициатива за зърното, като обвини Киев в терористично нападение срещу корабите на Черноморския флот и гражданските плавателни съдове в пристанището на град Севастопол. Инициативата под егидата на ООН и с посредничеството на Турция осигуряваше коридор за износ на селскостопанска продукция от Украйна през Черно море. Според турски източник Анкара не е била уведомена официално за решението.

Американският президент Джо Байдън не скри възмущението си. От Белия дом изтъкнаха, че отказът на Москва от споразумението превръща храната в оръжие, като този ход ще засегне пряко народите в нужда, както и цените на храните в света, пише БНР.

Председателят на руския Съюз на износителите на зърно Едуард Зернин каза, че компаниите в този сектор са готови да изпълнят хуманитарната си мисия и да снабдяват нуждаещите се страни, въпреки санкциите.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира, че Москва обещава на други държави за следващите четири месеца 500 000 тона зърно, вероятно откраднато от Украйна. Той настоя за международен натиск за прекратяване на „игрите на глада“.  

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Cardemepe 08:56, 20 мар 23

PubMed 8077884 tamoxifen weight loss

2 outsisket 20:29, 06 фев 24

As another example, PPP1R15B encodes a phosphatase which functions to terminate the integrated stress response ISR, a generalized remodeling of translation activated by mechanistically diverse stressors can i buy cialis without a prescription

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама