Русия обяви край на частичната мобилизация

09:26, 01 ное 22 25 2186 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия завърши частичната мобилизация, наредена от президента Владимир Путин, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от Ройтерс.

Всички дейности, свързани с мобилизацията на граждани от запаса, са прекратени, посочи ведомството и добави, че повече няма да се изпращат повиквателни. Анализатори посочват, че това се налага, защото от 1 ноември трябва да започне есенния набор за руската армия. Военните окръжия нямат капацитет за двете дейности.

На 21 септември Путин обяви първата от Втората световна война мобилизация в Русия, една от поредицата ескалационни стъпки в отговор на успехите на Украйна на бойното поле, отбелязва Ройтерс. Тогава министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че на служба ще бъдат повикани около 300 000 военни от резерва, и уточни, че става дума само за специалисти с боен опит.

Но мобилизацията премина хаотично и беше придружена от множество широко разгласени случаи, в които повиквателни са били изпращани на мъже, на които не трябва. Стотици хиляди избягаха от Русия, за да избегнат повикването си на военна служба. Путин открито призна, че са допуснати грешки, и сформира нов координационен съвет, който да помага на военните и да гарантира, че изпращаните на фронта мъже са добре въоръжени и екипирани, пише БТА.

В съобщението на министерството на отбраната не се уточнява какъв е окончателният брой на повиканите на служба мъже. Мобилизацията беше косвено признание, че Русия среща значителни затруднения в конфликта с Украйна, който Путин отказва да нарече война и вместо това го назовава с понятието специална военна операция, отбелязва Ройтерс.

Русия все още контролира големи части от Южна и Източна Украйна, като е окупирала частично четири украински области. Но тя отстъпи територии в тях дори и след като миналия обяви анексирането им - ход, осъден и определен като незаконен от Киев, западните му съюзници и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Ambinia 10:47, 22 мар 23

3b, d, consistent with our published results on NSPCs isolated from 6 month old Fmr1 KO mice 21 tamoxifen buy online 501, 19 23 2004

2 outsisket 13:27, 10 фев 24

Undetectable serum levels suggest absence or suppression of thyroid tissue buy generic propecia uk Due to differences in the set of chromosomes, children often have different genders they can be of the same- sex though, and their physical appearances are different

3 Abanciata 04:15, 24 фев 24

Postoperative recurrence of desmoid tumors clinical and pathological perspectives generic cialis online

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама