Тайна проверка: Летище „София“ пропуска опасни предмети в багажи на пътниците

09:42, 02 ное 22 25 1546 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Летище „София“ се е провалило в откриването на опасни предмети - взривни вещества и своеобразни бомби в багажи на пътници. Това е установила тайна проверка на Европейската комисия, която е започнала в средата на октомври и сега се отчитат частични резултати. Окончателно проверката ще приключи до 2 седмици. Служебният министър на транспорта Христо Алексиев предупреди, че, ако концесионерът не подобри сигурността на летището, ще последват санкции, а може да се стигне и до най-тежкото наказание - разваляне на концесионния договор, пише Mediapool.

Проблемните опасни багажи

„Констатациите показват елементи на необучение на състава и неправилно прилагане на основните норми на сигурност. Освободени са голяма част от служителите на концесионера. Това води до друга последица – неподготвени кадри”, заяви зам.-министърът на транспорта Никола Найденов в ефира на Нова телевизия. По думите му проверката не е била тайна, а явна и регулирана.

„Няма нищо фрапиращо. Много е важно, че нещата сме ги констатирали. Вкарани са опредени елементи, които представляват част от инфраструктура, които могат да доведат до определен риск”, допълни той.

Според Николай Найденов няма летище, в което да няма пропуск в мерките за сигурност. „Всеки един влизащ трябва да минава през рамка. Фоайето е публична част и може да се срещнат хора - да пият кафе и да си говорят. Не може там да се вдигне нивото на сигурност. Това се осъществява от концесионера”, поясни зам.-транспортният министър.

„Да се надяваме коментарите да бъдат отстранени при предстоящата проверка на Европейската комисия (през първите две седмици на ноември - б.аа). Ако това не се случи, държавата ще предприеме и най-строгите мерки срещу това нехайство. Стигнахме дотам, че концесионерът, който трябваше да управлява по-добре летището, явно е занижил сигурността там“, коментира ден по-рано транспортният министър Христо Алексиев, цитиран от пресцентъра на транспортното ведомство. Той уточнява, че по договор се предвиждат санкции, които са доста сериозни и ако неизпълнението продължава, може да се предприеме и прекратяване на концесията.

От думите му стана ясно, че той вече обсъдил казуса с представители на концесионера СОФ КънектПреди две седмици имах среща с представителите на концесионера на летище София и президента на летище Мюнхен, които са в консорциума по този въпрос. Те се ангажираха много сериозно за решаване на въпросите със сигурността и с качеството на обслужване", каза Алексиев. 

От изказването на министъра стана ясно, че под натиска на държавата в момента са предприети много сериозни мерки - текат обучения на персонала, осигурява се и допълнителна техника

СОФ Кънект: Ще коментираме след края на проверката

От СОФ Кънект казаха пред Mediapool, че ще коментират официално казуса след две седмици, когато проверката ще е приключила и ще има ясни резултати. 

През 2021 г., когато Христо Алексиев отново бе служебен министър на транспорта в правителство на президента Румен Радев, съобщи, че към ноември 2021 г. СОФ Кънект са инвестирали не повече от 200 000 евро - една тоалетна и 5 дивана.

През април тази година стана ясно, че СОФ Кънект ще инвестира 72 млн. евро в софийското летище през първите 5 години. До тази договорка се стигна след разговори между транспортния министър от кабинета на Кирил Петков - Николай Събев и главния изпълнителен директор на фонда Меридиам" Тиери До.

В първоначално подписания контракт сумата беше 72 млн. евро, но заради пандемията от коронавирус впоследствие бе намалена на 43 млн. евро. Договорът между държавата и СОФ Кънект за 35-годишната концесия на летище София беше подписан през лятото на 2020 г. в разгара на протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев и в началото на коронакризата.

Няколко месеца по-късно - на 27 октомври 2020 г., концесионерът поиска да бъде отложено плащането на дължимите концесионни такси за първите 10 години за края на концесията заради Covid кризата и намаляване на първоначалната инвестиция.

Договорът влезе в сила през април 2021 г. – дни преди парламентарните избори на 11 април. Това стана след като държавата се съгласи с исканията на концесионера. Веднага след встъпването в договора СОФ Кънект изплати 660 млн. лева на държавата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама