40% от украинската енергийна инфраструктура е повредена

09:40, 02 ное 22 25 2054 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски обсъди в Киев с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон въпросите за възстановяването на украинската енергийна инфраструктура и стабилизирането на работата на енергийната мрежа на Украйна след руските ракетни удари, предаде Укринформ.

Украинският президент благодари на еврокомисаря за визитата ѝ в Украйна именно в този момент, когато енергийната ѝ инфраструктура става обект на масирани атаки с ракети и дронове от страна на Русия.

Зеленски отбеляза също ролята на Симсон за присъединяването на Украйна към европейската енергийна мрежа ENTSO-E. Държавният глава напомни, че след присъединяването си към нея Украйна е започнала да изнася електроенергия в Европа и може да стане един от гарантите за стабилността на енергийната система на ЕС.

За съжаление заради ударите с ракети и дронове-камикадзе от страна на Русия срещу нашата енергийна система прекъснахме този процес. Уверен съм обаче, че ще възстановим всичко и в по-спокоен момент, когато се стабилизира положението с нашата енергийна система, ще продължим износа на електроенергия в Европа“, отбеляза украинският президент.

Русия обяви край на частичната мобилизация

Той информира еврокомисаря за последиците от руските удари, които по думите му, сериозно са повредили вече близо 40 процента от цялата енергийна инфраструктура на Украйна, включително украински ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.

Зеленски подробно разказа на еврокомисар Симсон за необходимостта от възстановяване на енергийната инфраструктура и призова Европейската комисия да играе координираща роля в при привличането на помощ от страна на държавите членки на ЕС, пише БТА.

Нова украинска контраофанзива по източния фронт 

За начало на нова украинска контраофанзива по източния фронт, който беше временно затихнал след освобождаването в началото октомври на оста Харков-Изюм-Лиман, съобщават за Франс прес украински войници, потвърждавайки изказвания на официалните власти.

Изгледите са добри според нас, фронтовата линия (тази седмица) се премества напред бързо и задоволително“, потвърди офицер от специалните сили на украинската армия с кодово име „Ива“, намиращ се на позиция в село Заречное. „Концентрираме се върху пътя Сватово-Кременная, задачата ни е да се прекъсне линията за руски доставки към окупирания Лисичанск, допълни пожелалият анонимност военнослужещ.

Град Сватово, който Русия окупира на 6 март, е един от ключовите логистични възли на руската армия в тази част от Луганска област. Украинските сили се придвижват от юг, най-вече по успоредния вал на магистралата Сватово-Кременная и пътя, който минава през Невское. 

Франция организира конференция в подкрепа на Украйна 

Франция ще организира международна конференция в подкрепа на Украйна, с цел да подпомогне непоколебимостта на населението в страната през зимата, предаде ДПА.

По информация на Елисейския дворец, френският президент Еманюел Макрон и украинският му колега Володимир Зеленски са постигнали съгласие за такъв форум в телефонен разговор.

Киев иска международен натиск над Русия заради „игрите на глада“

Водоснабдяването и електрическата инфраструктура на Украйна е понесла значителни щети от руските атаки. Трябва да се предприемат действия преди зимата“, написа Макрон в Туитър. „Трябва незабавно да ангажираме международната общност и частния сектор“, добави той.

От френското президентство допълниха, че конференцията ще се проведе на 13 декември в Париж и подготовката за нея ще започне скоро. В двустранен форум предишния ден ще вземат участие представители на френски компании.

Двамата президенти са обсъдили настоящата ситуация на терен и развитието на украинската контраофанзива. „Потвърдих на президента Зеленски, че имаме пълна готовност да увеличим военната си подкрепа за Украйна, особено по отношение на противовъздушната отбрана“, написа още Макрон в Туитър.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама