Българите боледуват двойно повече от COVID в сравнение с европейците

14:44, 02 ное 22 25 2632 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

През 2021 г. заболеваемостта от COVID-19 у нас е над два пъти по-висока от тази в Европейския съюз, а инфекцията е втората причина за смърт. Докато през 2020 г. COVID-19 е на трето място като причина за смърт, то през 2021 г. вече е на второ място. Това показват данните от Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите за 2021 г., който бе приет на днешното заседание на служебното правителство. Документът представя състоянието и тенденциите в динамиката на основните показатели, характеризиращи общественото здраве.

България продължава да е с висок коефициент на общата смъртност. 

През 2021 г. намаляват новите случаи на рак, но онкозаболяванията остават основна причина за смърт. Най-висока е заболеваемостта от рак на храносмилателните органи, рак на млечната жлеза при жените и рак на женските полови органи.

Майчината смъртност намалява спрямо 2020 г., но остава по-високо, отколкото в ЕС.
Запазва се тенденцията за намаляване на раждаемостта. Коефициентът на общата раждаемост е 8.5 на 1 000 души, като остава по-нисък от този за ЕС, но се доближава до нивото в повечето европейски страни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама