Хартиената бюлетина е по-важна за депутатите от правилника

15:08, 02 ное 22 / Политика 25 2038 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Приемането на хартиената бюлетина е с приоритет пред приемането на правилника на парламента. Това стана ясно днес, когато депутатите гласуваха част от този правилник. В края на заседанието съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев предложи то да бъде удължено до приемането на целия правилник, но то не беше прието.

Ако заседанието бе удължено, това щеше да означава, че няма да има заседание на правната комисия, в чиито дневен ред са промени в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина. За днес е предвидено заседание на външната комисия и на комисията по отбрана по повод решението за даване на военна помощ на Украйна, пише „Клуб Z“.

За пет часа депутатите не успяха да приемат правилника си за работа, по който иначе смятаха, че нямат особени различия. Работата зацикли още в началото на деня, като първо се караха за желаното от ГЕРБ, ДПС и БСП връщане на хартиената бюлетина, после посветиха поне час на пореден спор за председателските места в парламентарните комисии, предаде „Дневник“

Така правилникът за работа на Народното събрание, в който най-съществената точка е тази за кворума и необходимите мнозинства за приемане и отхвърляне на законопроекти, остана недовършен и поне засега не се предвижда гласуването по него да продължи през утрешния ден. Докато не се приеме нов правилник, депутатите работят по стария, така че работата на Народното събрание не е блокирана.

С досега гласуваните точки все пак се прие предложението на „Демократична България“ шефовете на службите за сигурност да идват на изслушвания на закрито на срещи на ръководството на Народното събрание - с председателите на парламентарните групи, председателя на парламента и неговите заместници. Прие се и предложението на обединението Министерският съвет да изпраща до председателя на парламента секретни актове, свързани с обществени поръчки.

Пак проблем с комисиите

Около час пленарната зала отново се занима с разпределението на председателските места в комисиите, като този път се караха за комисията за контрол над службите на сигурност. Оказа се, че ГЕРБ искат сами да са начело на комисията, въпреки че вече е било договорено тя да се ръководи на ротационен принцип. Десислава Атанасова и Тома Биков от ГЕРБ поставиха въпроса, че ако се сменят председателите на комисията, партията на Бойко Борисов ще е ощетена откъм брой комисии, които да ръководи.

Мирослав Иванов и Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ посочиха, че ротационният принцип на комисия за контрол над службите за сигурност вече е бил договорен и ако не се спази, ще бъдат ощетени останалите партии в парламента.

ГЕРБ припомни, че в предходното Народно събрание „Продължаваме промяната“ е нарушила парламентарната практика и не е дала ръководно място на никоя партия в опозиция. „В момента няма ясно изразено управляващо мнозинство, няма ясна опозиция, ситуацията е различна", отговори депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев. Посочи, че няма основания за благодарност към ГЕРБ, че се съгласили партията на Кирил Петков и Асен Василев да ръководи пет комисии (две от които вече седмица не могат да бъдат гласувани).

В крайна сметка ГЕРБ не успя да надделее. „За“ идеята им комисията за контрол за службите за сигурност да остане само при партията на Бойко Борисов гласуваха единствено ГЕРБ и ДПС.

„Продължаваме промяната“ отстъпи от комисии

По план днес (2 ноември) депутатите трябваше да гласуват председателските места в още две комисии - за правата на човека и вероизповеданията и за земеделие. Тъй като обаче времето не стигна дори за правилника, решението се отлага.

От внесените документи в деловодството на парламента обаче се вижда, че „Продължаваме промяната“ отстъпва от двете позиции, на които държеше до миналата седмица. За председател на комисията по земеделие предлага депутата Росен Костурков вместо бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов.

Партията на Кирил Петков и Асен Василев предлага председател и за комисията по правата на човека и верооизповеданията депутата Васил Стефанов. Това означава, че „Продължаваме промяната“ се отказва да оглави комисията по спорта - където държеше на Радостин Василев - и я оставя за ДПС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама