Депутатите одобриха изпращането на военна помощ за Украйна

14:05, 03 ное 22 / Политика 25 2644 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След 4 часа дебати Народното събрание реши България да предостави военна помощ на Украйна. 

Решението не означава, че автоматично българската държава ще изпрати оръжие на украинската армия. С него всъщност се възлага на Министерския съвет до 30 дни да изработи проект на решение за военната и военно-техническата помощ, която България да окаже на Украйна, „съобразно българските възможности“.

Втората задача на изпълнителната власт е да организира „в кратък срок“ подписването на споразумения за предоставяне на необходимото военно оборудване - отново като се „отчитат българските възможности“.

Министерският съвет също ще трябва да проведе и преговори с нашите съюзници в НАТО, за да ни предоставят военна техника и така „ускорено“ да се освободим от остарялото съветско въоръжение. В допълнение към всичко това, Народното събрание иска от правителството да предложи пакет от мерки, с които България да участва във възстановяването на Украйна, както и да подкрепим делата, които Киев води срещу Москва в Европейския съд за правата на човека и в Международния съд на ООН, пише „Сега“.

Как гласуваха партиите?

Решението беше подкрепено от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“, които довчера бяха против подпомагането на Киев във войната с Москва, но днес вече подкрепят решението, защото „изразява солидарност с украинския народ“.

Според БСП и Възраждане“, които са против, това решение косвено ще въвлече България в конфликта между Украйна и Русия. След гласуването депутатите от БСП извадиха листове с думите „Не на оръжията! Мир“. По-рано от партията на Костадин Костадинов пък организираха протест пред сградата на парламента.

„Коалиция на войната“ срещу „Коалиция на хартията“

Разискването започна с остро подмятане на реплики от Ангел Георгиев от „Възраждане“, според когото „евроатлантическата сбирщина иска да въвлече България във войнственото малцинство“, което вече е изпратило оръжие на Украйна. 

От трибуната Елисавета Белобрадова от ДБ припомни, че основната идея и цел на българските възрожденци и революционери е била да станем част от просперираща Европа. „Те не са искали да имаме проруска ориентиация и да спазваме неутралитет. Предоставяйки военна помощ, ние не само участваме в дневния ред на света, а заявяваме, че участваме като равна страна заедно с всички демократични страни“, каза Белобрадова.

Кристиан Вигенин от БСП повтори позицията на столетницата, че е против изпращането на оръжие на Киев. „Разбирам подсмихванията. За партиите, които нямат идеология, мога да го разбера. Те се носят по вятъра“, заяви саркастично Вигенин. Според бившия външен министър „този проект е политически мотивиран, прибързан, неподготвен“, както и „колективна безотговорност". И допълни, че е цинично модернизацията на армията ни да се обвързва с войната в Украйна. „Нека украинци и руснаци се избиват с нашите оръжия, а нашите съюзници ще ни дадат нови. Това не само че е цинично, но и отвратително“, заяви той. Така разкритикува тезата на ПП и ДБ, според която ще дадем старото си съветско оръжие на Украйна, а в замяна ще получим по-ново, западно.

Даниел Лорер от ПП обаче възрази, че „цинизъм е да поддържаш старо оръжие“. „Ние не участваме в конфликта, така както не участват и петдесетте други държави, които предоставят оръжие на Украйна“, отговори Лорер.

Остро атакува ПП и БВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя прочете цитати на водачите на двете формации Кирил Петков и Стефан Янев, от които става ясно, че са били против изнасянето на оръжие за Украйна. „България няма да дава оръжие на Украйна, заяви Петков през юли. Но нещо днес се е променило. „Български възход“ и г-н Янев са най-голямата изненада. На 21 април 2022 г. Янев е казал, че ще се удължи агонията на хората, ако се изпрати оръжие. Това беше преди избори. Какво се е променило след това и кой е излъганият? Влизате ли в „коалиция на войната“ срещу „коалиция на хартията“?“, попита Нинова. С това лидерът на столетницата отговори на обвиненията на ПП, че левицата работи заедно с ГЕРБ и ДПС за връщането на хартиената бюлетина.

Според Нинова „повече оръжие означава повече война“. Настимир Ананиев от ПП скочи на тези думи, като намекна, че са по-подходящи за „Възраждане“, и посъветва БСП да не плаши българските граждани. „Спрете да давате съвети на БСП какво да прави. Ние сме партия, която решава сама“, отвърна му рязко Нинова.

Какво следва?

Украйна иска от нас приоритетно старите съветски изтребители МиГ 29 и зенитно-ракетни комплекси C-300, каквито вече прати Словакия, която е в аналогична на България ситуация. Президентът Румен Радев и служебният военен министър Димитър Стоянов вече се обявиха срещу подобно решение, тъй като според тях българската армия не може да си позволи да загуби това оборудване и няма да получи от партньорите в НАТО заместващо въоръжение като „подарък“.

Преценката какво точно бихме могли да дадем на Украйна ще бъде на Министерството на отбраната. „Министерството на отбраната, в съответствие на решението на парламента, ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно. Тази консервативност произхожда от чл. 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от чл. 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал“, обясни министър Стоянов, цитиран от БНТ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама