Байдън обеща да „освободи“ Иран

10:13, 04 ное 22 / Свят 25 2492 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът на САЩ Джо Байдън се зарече да „освободи“ Иран и заяви, че демонстрантите, които работят срещу правителството на страната, скоро ще успеят да се освободят, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Иранският президент определи протестите за бунт и обеща „решителни мерки”

„Не се притеснявайте, ние ще освободим Иран. Те ще се освободят съвсем скоро“, каза Байдън по време на обширна реч в рамките на кампанията в Калифорния, докато наоколо се стичаха десетки демонстранти с плакати в подкрепа на иранските протестиращи.

Байдън не разясни казаното от него и не уточни какви допълнителни действия ще предприеме. Съветът за национална сигурност на Белия дом не отговори веднага на молбата за коментар.

Жертви и ранени при протестите в Иран, след смъртта на Махса Амини

Продължаващите вече седем седмици демонстрации в Иран бяха разпалени от смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от иранската нравствена полиция.

Протестите, предизвикани от смъртта на Амини на 16 септември, показаха  непокорството на много млади иранци, които оспорват властта на управляващото духовенство, и преодоляване на страха, който задушаваше инакомислието длед Ислямската революция от 1979 г., коментира Ройтерс.

В сряда Съединените щати заявиха, че ще се опитат да отстранят Иран от състава на 45-членната Комисия на ООН за положението на жените (CSW) заради отричането на правата на жените от страна на правителството и бруталните репресиите срещу протестите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:47, 04 ное 22

Премахнете злото Иран гн Байдън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама