На първо четене: Купуваме още 8 самолета F-16

13:51, 04 ное 22 25 2206 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Депутатите одобриха на първо четене решението за покупка на още 8 военни самолета F-16 Blok 70. Те ще струват на страната ни 2,6 млрд. лв.

1,292 млрд. долара ще бъдат покупката на самите самолети и обучението на пилоти; 24,4 млн. долара ще са за покупка на авиационни управляеми ракети, а 3,67 млн. долара ще струва придобиването на многофункционална система за разпределение на информация - съвместна тактическа радиосистема.

Първите осем самолета F-16 Blok 70, които вече са платени от България, трябва да пристигнат през 2025 г., а новите осем самолета трябва да бъдат в страната през 2027 г. Те ще се ползват за еър полисинг, пише БГНЕС. 

Плащането на втората покупка самолети ще бъде разсрочено за период от 10 години.

Над 238 млн. долара са инвестирани от САЩ в армията ни

Покупката на допълнителните 8 самолета идва след като през 2019 г. страната ни сключи договор за малко над 2,2 млрд. лева със САЩ за първите осем.

Празен чек

ГЕРБ, ДПС, ДБ и ПП вече обявиха подкрепата си за проекта, БСП и „Възраждане” са против, „Български възход” също подкрепиха решението на първо четене.

Цените са прогнозни, в договорите пише, че американската страна може да повиши цените с 10% без уведомление, но същото касае цената на резервните части и цената на услугите. Никъде не пише колко ще струват резервните части и колко ще струват услугите по поддържането на самолета”, изтъкна Румен Гечев от БСП.

Така доставчикът иска да подпишем празен чек за вторите осем F-16. Няма никакви гаранции за качеството на самолетите, обслужването, резервните части и никакви гаранции няма, ако се случи нещо с доставката на изтребителите”, категоричен бе социалистът.

България преговаря за закупуване на втора ръка изтребители

Докарахме се дотам 30 години ВВС, но и българската армия да са в състоянието си, в което бяха през 1989 г. - да няма нови самолети и да няма модернизация на армията”, коментира Ивайло Мирчев от ДБ.

Пилотите в Граф Игнатиево догодина на метла ли ще летят, или на рамка за евроатлантическо партнорство”, попита пък Николай Дренчев от „Възраждане”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама