Сираче от България е напът да стане сенатор в САЩ

10:21, 07 ное 22 25 3621 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Нейната история е уникална. Тя идва в Съединените щати едва на 8 години от сиропиталище в Каспичан. Днес Деси Андерсън е републиканският кандидат за щатския сенат от 46-ти район в централен Илинойс, пише сайтът BGVoice.

35-годишната Деси Андерсън е собственик на бизнес, съпруга и майка. Отскоро навлиза и в политическите кръгове. Кариерата и образованието ѝ са впечатляващи, въпреки че докато живяла у нас не ѝ било позволено да учи. Тя бързо научава английски език и става отлична ученичка в Орегон.

„Честно казано, годините ми в сиропиталището не бяха лесни. Помня, че когато бях на 5 не ми даваха да ходя на училище, защото бях ромка. Така, че като дойдох в Щатите, ако искате вярвайте, любимото ми нещо беше да ходя на училище“, казва още Андерсън.

Тя завършва двойна основна степен в университета в Индиана преди да започне да работи за няколко нестопански организации и след това в офиса на Конгреса на САЩ. Малко след това Деси се мести в Илинойс и се омъжва за съпруга си Ник през 2019 г., а 2 години по-късно им се ражда момченце - Вано. Ник е пето поколение собственик на малък бизнес и е родом от Илинойс.

Деси Андерсън казва, че високите данъци в щата са основната причина да обмисли кандидатурата за щатски сенатор. Според нея с малцинството си в местния конгрес републиканците не са могли да работят за интересите на малките и средни бизнеси, което е принудило много от собствениците им да напуснат щата. 

„Като майка и собственик на малък бизнес, не мога да пренебрегна факта, че ако обичаме свободата си, кварталите, бизнеса и семействата си, то трябва да се изправим и да определим посока, която да бъде далеч от антиамериканските идеали и политици, търсещи само кариера. В противен случай бъдещето на сина ми ще прилича повече на комунистическия свят, в който съм родена, отколкото на страната, в която мечтаех да дойда“ - с тези думи Андерсън призовава избирателите в Илинойс да гласуват за нея, като по този начин те ще проправят път на републиканката да влезе в Сената.

„Вярвам, че все още съм част от българската култура и идентичност, особено що се отнася до здравата работа“, казва кандидатът за щатския сенат.

Винаги съм била републиканка. Вярвам, че Републиканската партия споделя идеалите на малкия предприемач. Ние сме про-капиталисти и няма нищо лошо в това. Както знаете, България има дълга история, свързана с комунизма, и хората емигрират тук, за да имат по-добър живот. Те инвестират парите си, изкарани с много труд“, казва Деси Андерсън.

Въпреки че се определя като умерен кандидат на Републиканците, Деси Андерсън е консервативна за абортите – една от най-горещите и спорни теми от този изборен цикъл. По думите ѝ правото на аборт трябва да бъде оставено в ръцете на индивидуалните щати. „Не знам кои са биологичните ми родители, но майка ми е решила да ми даде живот, въпреки че не е имала възможност да ме отгледа“, казва Деси Андерсън.

Нейната победа може да бъде от решаващо значение за политиката на запад, тъй като републиканците се нуждаят от не повече от 5 места, за да си спечелят мнозинство при гласуването на всеки един закон в предстоящите 2 години. Междинните избори ще приключат на 8 ноември. Ако спечели мястото в щатския сенат на Илинойс, Деси Андерсън ще бъде първата жена с български корени, избрана на подобен пост в САЩ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Ambinia 19:59, 11 мар 23

lasix buy no prescription At year 5 of the trial, no evidence of a net benefit has been shown in this healthy population with no underlying reason or medical indications for aspirin use

2 mavyBully 19:57, 14 фев 24

levitra prix boutique 2nd are the Xanax and Ativan prescribed by the Emergency Room Doctor, or did someone else prescribe them

3 Oppobbito 10:43, 29 фев 24

The thrombin elicited platelet PAR activity also exerts mitogenic activity toward ECs and myocytes of vessels 3 levitra bucodispersable 5 mg 7 Richard King Mellon Foundation Institute for Pediatric Research, Children s Hospital of Pittsburgh of UPMC, Pittsburgh, Pennsylvania, USA

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама