Най-накрая: Депутатите с правилник за работа, разбраха се за „присъстващите“

17:37, 08 ное 22 / Политика 25 1787 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Три седмици след като 48-ото Народно събрание започна работа депутатите приеха окончателно правилника, по който ще работят. От основно значение в него са текстовете кога решенията в Народното събрание се смятат за приети, пише „Дневник“.

Досега в правилника имаше празнота, която не допълва зададената от Конституцията обща рамка. Чл. 81, ал. 2 гласи: „Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство“.

Празнотата се състоеше в това, че няма точна дефиниция какво се разбира под „присъстващи“, защото депутатите могат да се регистрират за заседанието, но не и да участват в гласуването.

С промените в правилника, предложени от БСП, депутатите уточниха следното: „Под „присъстващи“ при явно гласуване се разбира броят на народните представители, които са регистрирани при последната преди гласуването проверка на кворума“.

Хартиената бюлетина е по-важна за депутатите от правилника

Или с други думи: за да започне заседанието на парламента, трябва да са се регистрирали най-малко половината плюс един, т.е. 121 депутати. Съответно, решение може да бъде взето с най-малко 61 гласа „за“, дори и никой друг от регистрираните да не е участвал в гласуването.

„Най-малкият брой гласове, с които може да се вземе решение, е 61. Дори само 61 да гласуват „за", всички останали да не участват в гласуването, при дефиницията, която даваме, решението може да бъде взето“, посочи Кристиан Вигенин от БСП.

„За“ предложението на левицата гласуваха 200 депутати от всички парламентарни групи, като нямаше „против“ и „въздържал се“. Миналата седмица обаче депутатите отхвърлиха предложението на „Възраждане“ да може да се иска проверка на кворума по три пъти от всяка парламентарна група, вместо както остана и сега по веднъж на заседание.

Алтернативно на предложението на БСП, Мустафа Карадайъ от ДПС предложи „под „присъстващи“ при тайно и явно гласуване се разбират участвалите в гласуването народни представители“. По думите му така щяло да се постигне заложеното по Конституция, че във всяко гласуване трябва да участват най-малко 121 души. Депутати от „Продължаваме промяната“ възразиха, че текстовете от ДПС не посочват ясно, че поне половината плюс един от народните представители трябва да гласуват, за да е валиден вотът. Според Настимир Ананиев и Асен Василев заради неясните текстове може да се стигне до ситуации, в които да се взимат решения и с под 61 гласа „за“. Предложението на ДПС беше отхвърлено, защото беше подкрепено само от нейните депутати и от „Възраждане“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама