„Повратен момент“: Русия изтегля войските си от Херсон

18:00, 09 ное 22 25 3088 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия изтегля войските си от Херсон. На военните е наредено да се изтеглят от украинския град - единствената регионална столица, която завзеха от началото на инвазията през февруари, предаде Би Би Си.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е издал такава заповед днес на фона на украинските атаки в района, предадоха световните агенции.

Ройтерс определя съобщението като едно от най-сериозните отстъпления на Русия след инвазията й в Украйна и потенциален повратен момент във войната.

Херсон бе единственият областен център в Украйна, който руските въоръжени сили успяха да превземат, след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари тази година. Русия установи контрол над града на 3 март.

Командващият т. нар. руска специална военна операция в Украйна генерал Сергей Суровикин докладва днес на министъра на отбраната, че снабдяването на Херсон вече е невъзможно. Съобщението дойде малко след като руските медии съобщиха, че заместник-ръководителят на Херсон Кирил Стремусов е загинал в автомобилна катастрофа, уточнява Би Би Си, цитирана от bTV. 

Смятан за един от главните поддръжници на окупацията на Херсон, само преди шест дни той беше предупредил, че е „най-вероятно“ руските сили да трябва да преминат на източния бряг.

Ожесточени боеве в Донецк 

В Донецка област на Украйна се водят ожесточени боеве около градовете Бахмут, Соледар и Авдеевка, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. „Няма да отстъпим нито сантиметър от нашата територия“, категоричен е той.

Украински военни обвиниха руските войски в още грабежи и разрушаване на цивилна инфраструктура в Херсонска област. „Руснаците демонтират антените на мобилните оператори, взривиха електропровод и взеха оборудване от соларна електроцентрала“, се казва в техни съобщения.

За сериозни боеве в Николаевска област съобщава назначената от Москва администрация. Украинската армия е предприела нови атаки, но за момента руските сили запазват позициите си, предаде БНР.

В традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че около 4 милиона души са без ток. Планираните прекъсвания на електрозахранването ще засегнат днес цялата страна.

През последните седмици Русия атакува енергийната инфраструктура на Украйна с ирански дронове. ТАСС съобщи, че секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев е пристигнал в Техеран. Предполага се, че визитата е свързана с евентуална сделка за ирански балистични ракети за Русия, както преди няколко седмици предположиха западни военни експерти. Кремъл се опитва да си осигури доставката на боеприпаси за Украйна, заобикаляйки западните санкции. Посещението на Патрушев в Иран идва също така на фона на съобщенията, че иранският режим търси руска помощ за потушаването на протестите след убийството на 22-годишната Махса Амини.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама