Републиканците в САЩ са напът да спечелят долната камара, изходът за Сената е неясен

14:45, 09 ное 22 / Свят 25 2770 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Републиканците са напът да установят контрол над Камарата на представителите, показват най-новите резултати от междинните избори за Конгрес в САЩ вчера. Изходът от надпреварата за Сената не е ясен, като засега двете водещи американски партии са спечелили по равен брой места, показват последните резултати, цитирани от местни телевизии.

По данни на Си Ен Ен републиканците са спечелили 199 места в Камарата на представителите, а демократите - 178. Според телевизия „Фокс нюз“ преднината на опозиционната партия е още по-голяма - тя има 199 мандата срещу 172 за формацията на президента Джо Байдън.

За контрол над 435-местната долна камара на американския Конгрес са необходими 218 места. Досега демократите имаха контрол над Камарата на представителите, където държаха 220 места, срещу 212 за републиканците, пише „Дневник“.

Надпреварата за Сената е повече от оспорвана - и Си Ен Ен, и „Фокс нюз“ дават по 48 места за всяка от двете партии. За контрол над 100-членната горна камара на Конгреса на САЩ са необходими 51 мандата.

Досега двете водещи американски партии имаха по 50 сенатори. Демократите обаче на практика имаха контрол над горната камара на Конгреса с решаващия глас на вицепрезидента Камала Харис.

На вчерашните избори в средата на мандата на президента Джо Байдън се гласуваше за 35 места в Сената и за пълно подновяване на състава на Камарата на представителите. Републиканците имаха да защитават 21 кресла в горната камара на Конгреса, а демократите - 14.

„Ню Йорк Таймс“ по-рано коментира, че контролът над Камарата на представителите и Сената все още не е решен и може да отнеме известно време, за да се очертае по-пълна картина - но вече е ясно, че изборите не се развиват по начина, очакван от Републиканската партия.

И двете партии постигнаха значими победи в надпреварите за губернатори и сенатори, но все още няма признаци за очакваната от републиканците „червена вълна“ (червеното е цветът, с който се асоциира партията в САЩ - бел. ред.), все още не се е появила, тъй като демократите се представиха достойно на смятани за определящи изборни надпревари в цялата страна.

Какво обяснява неочаквано доброто представяне на демократите на избори, на които по традиция опозиционната партия има предимство? Възможно е това да се дължи на стратегията на Демократическата партия, която заложи на спорната тема за абортите в предизборната си кампания - въпреки предупрежденията, че това не е въпросът, който избирателите смятат за най-важен, пише британският в. „Гардиън“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама