„Врагът не прави подаръци“: Зеленски призова за сдържани емоции след руското изтегляне от Херсон

09:53, 10 ное 22 25 2050 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски призова за сдържане на емоциите след новината за руското изтегляне от Херсон. По-рано от офиса му заявиха, че няма признаци за руско отстъпление.

Врагът не прави подаръци, нито демонстрира жестове на добра воля. По време на война емоциите ни винаги трябва да бъдат сдържани“, каза украинският президент в поредното си обръщение.

Володимир Зеленски добави, че най-голямото и най-важно противопоставяне на фронта в момента е в Донецка област. 

Съветникът му Михайло Подоляк призова да се вярва на украинското разузнаване, а не на режисирани изявления. Според него заповедта на руския военен министър Сергей Шойгу не съответства на реалността на терен. Според Подоляк руски войски все още окупират Херсон и дори биват привличани подкрепления в района, предаде БНР. 

„Повратен момент“: Русия изтегля войските си от Херсон

Над 100 хил. убити и ранени 

Началникът на американските въоръжени сили генерал Марк Мили оцени загубите на руската армия в Украйна на над 100 000 убити и ранени, и допълни, че при войските на Киев броят „вероятно“ е подобен.

По думите на Мили конфликтът дотук е превърнал някъде между 15 и 30 милиона украинци в бежанци, а загиналите украински цивилни вероятно възлизат на 40 000.

Експерти отбелязват, че данните са съобщени в момент, когато в боевете е възможно да настъпи затишие заради предстоящата зима, а това от своя страна може да създаде възможност за преговори.

На Запад някои чиновници все повече смятат, че нито Украйна, нито Русия ще могат да постигнат целите си“, пише украинската агенция Униан.

Американският президент Джо Байдън заяви, че решението на Русия да се изтегли от украинския град Херсон показва големите проблеми, пред които са изправени руските военни.

Знаехме от известно време, че ще го направят. Това е доказателство за факта, че руската армия изпитва сериозни проблеми. Най-малкото това ще доведе до време за всички да рекалибрират позициите си за зимния период“.

По думите на Байдън изтеглянето ще позволи и на двете страни да се прегрупират с оглед на предстоящата зима, но остава неясно дали Украйна е готова на компромиси с Русия.

В изказването си Байдън изрази надежда, че демократите и републиканците в американския Конгрес ще запазят консенсуса си за противодействието на Москва и след междинните избори, на които демократите се представиха по-добре от очакваното.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама