Синдикатите подкрепиха ПП, искат проектобюджет от служебния кабинет

16:15, 10 ное 22 / Политика 25 2513 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Служебното правителство да изготви и внесе в Народното събрание проектобюджет за следващата година, вместо удължаване действието на сегашния и през първите 3 месеца на 2023 г. Около това становище се обединиха на среща в парламента от „Продължаваме промяната“, КТ „Подкрепа“ и КНСБ в рамките на консултациите, които провежда втората по големина политическа сила.

Двата синдиката поискаха увеличаване на минималната работна заплата от следващата година с 50% спрямо средната или от 710 на 860 лв. От ПП се съгласиха с това искане, предаде БНТ. 

Съпредседателят на партията и бивш финансов министър Асен Василев подчерта, че подобно предложение е залегнало в техните приоритети. Според него, прогнозите на Министерството на финансите са силно консервативни и не отразяват реалната финансово-икономическа картина в страната. Той подчерта, че техния анализ показва ръст на БВП от 4%, вместо 2,9%, прогнозиран от МФ.

ГЕРБ vs. ПП: Свада за бюджета и за „сватбарското наддаване“

По думите на Василев инфлацията ще бъде над 12%. На тази база той изчисли, че ще има 11 млрд. лв. повече приходи от заложените в прогнозата на финансовото ведомство, с които могат да бъдат продължени и доразвити политиките, започнати от кабинета „Петков“ и през 2023 г.

Синдикатите поискаха въвеждане на необлагаем минимум, но от „Продължаваме промяната“ не се съгласиха. Асен Василев посочи, че тяхната философия е да не се пипат данъчните ставки. Синдикатите настояват и за увеличение на заплатите на държавните служители спрямо инфлационните процеси. От ПП отговориха, че в техния проект за бюджет има предвидени политики в тази посока.

БСП не убеди ГЕРБ за бюджета 

БСП и ГЕРБ проведоха среща за държавния бюджет за 2023 г. Инициативата е на левицата. От БСП настояват да бъдат направени промени в закона за удължаване на държавния бюджет между двете четения. Целта е да се добавят повече социални разходи.

Левицата настояват да се увеличи минималната работна заплата до 850 лева или 50% от средната за страната. При възможност настояват да се сложи и таван на цените на тока, парното, газа и водата за битови потребители.

От своя страна ГЕРБ-СДС подкрепят действията на служебния кабинет да не внася нов бюджет а закон за удължаване на настоящия. Формация още веднъж затвърди вижданията си за по-консервативна бюджетна политика, при която разходите да са съобразени с приходите.

Все пак двете партии ще обсъдят дали има възможност за сближаване на мненията по част от предложенията.

ДБ подкрепи ПП за бюджета

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се срещнаха в парламента на тема Бюджет 2023. „Срещата показа отговорно отношение за това, че държавата трябва да функционира, планира и да изразходва публични средства така, че да постига национални цели. Редно е да бъде внесен бюджет, независимо от факта, че няма редовно правителство. И това няма да е прецедент. Отговорно е, независимо от политическия процес по съставяне на правителство, да проведем разговор за пълноценен бюджет“, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Радвам се, че постепенно започват да се оформят конкретни параметри, по които имаме съгласие. Изходната позицията, че трябва да се стремим към максимален дефицит от 3%, като условие за влизане в Еврозоната, е ключова за нас. Не по-малко важно е, че трябва да има подпомагане и мерки за подкрепа, внимателно насочени към най-уязвимите групи. Ще продължим да уточняваме всички параметри на експертно ниво“, обясни той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама