Турция обвини ПКК за атентата в Истанбул

15:20, 14 ное 22 / Свят 25 2098 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Атентаторът, оставил бомбата в Истанбул в неделя, е задържан. Арестувани са още 45 души, които може да са замесени с атентата, съобщи турското министерство на вътрешните работи.

Шестима загинаха, а 81 са ранени след взрива, който избухна около 16.20 часа местно време в неделя на оживената пешеходна улица „Истиклял“ в турския мегаполис. Улицата е близо до площада „Таксим“, на който често има политически демонстрации, и е едно от предпочитаните места за пазаруване в града. Там е разположено и консулството на Руската федерация, но все още няма данни, че дипломатическата сграда е била обект на атака. След атентата охраната му бе усилена.

А улицата, по която обикновено има стотици хора, бе почти празна. На нея бяха разположени военни. Журналистите бяха изтласкани далеч от мястото на атентата, като на телевизиите им бе забранено да предават, за да не всяват паника, пише „Сега“.

„Разследването разполага с доказателства, че следите от терористичната атака водят към Сирия и че в нея са замесени групировки, признати за терористични от Анкара. По наша информация заповедта за атаката е дошла от Кобани, а извършителят на атаката е пристигнал от сирийския град Африн“, допълниха от там. Полът на задържания не беше разкрит, но по-рано президентът на Турция потвърди, че извършителят на нападението е жена. Турските медии съобщават, че заподозряната е гражданка на Сирия и че си признала, че поддържа връзки с Кюрдската работническа партия, която е обявена в Турция за терористична организация.

ПКК отрече

Кюрдската въоръжена групировка ПКК отрече участие в бомбеното нападение в неделя в Истанбул, като заяви, че не извършва нападения срещу цивилни, се посочва в съобщение, публикувано в сайта й днес, предаде Ройтерс.

За нас е изключено да насочим атака към цивилни по какъвто и да е начин", заяви Кюрдската работническа партия (ПКК), отхвърляйки твърденията на Турция, че тя и сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН) са отговорни за експлозията, която отне живота на шестима души, пише БТА.

Българското външно министерство осъди атентата и изказа съболезнования на семействата на загиналите. Няма пострадали българи, увери в ефира на Нова телевизия българският консул в Истанбул Васил Вълчев. „Тази информация е потвърдена по наша линия и от заместник валията. Нямаме сигнали и на дежурните телефони на генералното консулство“, посочи той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама