КС отклони искането на министър Зарков за правомощията на главния прокурор

15:46, 15 ное 22 25 1383 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Конституционният съд отклони искането на Министерския съвет за задължително тълкуване на Конституцията относно осъществяването на надзор за законност от главния прокурор, става известно от съобщение на съда.

Решението е взето с девет гласа, а съдия Янаки Стоилов го е подписал с особено мнение.

Въпросът, отправен от служебния кабинет е: „Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор на законност над прокурорите, да им възлага извършването на проверки и спазването на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива“.

Служебният кабинет сезира КС за правомощията на Гешев

Министърът на правосъдието Крум Зарков бе категоричен, че „това не е допустимо, тъй като това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните основни конституционни задължения, а именно да ръководят разследване, да повдигат обвинение, да ги защитават в съда, да искат отмяна на противоконституционни актове и други“.

Според служебния кабинет е налице прекалено разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата ни държава. 

Конституционният съд отхвърля това искане на служебното правителство, но единодушно допусна за разглеждане друго, което е за установяване на противоконституционност на част от разпоредба в Закона за съдебната власт, свързана с разпорежданите от прокуратурата проверки, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама