Премиерът свиква съвета по сигурност заради Полша

10:34, 16 ное 22 / Политика 25 1106 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Премиерът Гълъб Донев ще свика съвета по сигурност към Министерския съвет. Това обяви той в началото на правителственото заседание.

Руски ракети паднаха в Полша - НАТО, Г-20 и ЕС са на крак

Българският съвет ще обсъди заплахите от ескалация на конфликта, след като във вторник Полша бе ударена от ракета. Заседанието обаче ще е след като мине срещата в НАТО, поискана от Варшава, която трябва да обсъди задействането на чл. 4 от договора на Алианса.

„Експлозията на двете ракети близо до границата на Полша с Украйна, при която загинаха мирни граждани налага спешно преосмисляне на следващите ни действия, за да запазим мира“, каза Донев, цитиран от Нова телевизия.

Твърда основа при говоренето и вземането на решения трябва да са фактите, подчерта Донев пред министрите си. Според премиера всяка непремерено дума носи риск от ескалация на конфликта.

Да говорим за войната като за видеоигра и опасно хоби, предупреди Донев. „Войната на Русия в Украйна не е симулация. Този военен конфликт убива невинни хора и разрушава бъдещето на Европа и света. Ситуацията, в която се намираме, не се изчерпва само с отговор на въпроса кой член на НАТО ще бъде активиран. Сериозно предизвикателство е как да съхраним мира“, каза още служебният премиер.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама