Лидерите на Г-20 осъдиха войната и ядрената заплаха

13:04, 16 ное 22 / Свят 25 2058 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лидерите на Г-20 се споразумяха за съвместна декларация, включваща силен език относно глобалното въздействие на войната на Русия в Украйна. Лидерите на срещата на върха в Бали се споразумяха за изявление от 16 страници, изготвено от техните дипломати в понеделник, без никакви промени, посочиха три официални лица пред „Файненшъл таймс“. 

Това се е случило въпреки късен опит на Китай да коригира езика в комюникето, който обаче беше блокиран от други страни, посочват източници на финансовото издание.

„Повечето членове категорично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващата нестабилност в световната икономика“, се казва в окончателната съвместна декларация на лидерите от Г-20.

„Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо. Мирното разрешаване на конфликти, усилията за справяне с кризи, както и дипломацията и диалогът са жизненоважни. Днешната ера не трябва да бъде ера на войната“, се добавя в него, потвърждавайки предварителното проектокомюнике за срещата на върха.

Декларацията беше одобрен от всички членове на Г-20, посочиха пред „Ройтерс“ дипломатически източники. В декларацията също така се казва, че има и „други гледни точки и различни оценки на ситуацията и санкциите“.

Международното право трябва да се спазва и заплахата от използване на ядрено оръжие е недопустима, казаха лидерите в декларацията, като същевременно приветстваха инициативата за износа на украинско зърно през Черно море.

В съвместното комюнике също така пише, че централните банки на страните от Г-20 ще продължат да калибрират по подходящ начин темпото на затягане на паричната политика (на вдигане на лихвите), като същевременно имат предвид необходимостта от ограничаване на „страничния ефект върху другите държави“, предаде БНР.

Членовете на Г-20 потвърждават и ангажимента си да избягват прекомерната нестабилност на обменния курс, като същевременно признават, че „е имало значителни движения на редица валути“ през тази година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама