Призовани от лидера: ГЕРБ вече искат Обществен съвет в ЦИК, че и удвоен

11:51, 17 ное 22 / Политика 25 2026 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Това, което Комисията по правни въпроси обсъди и гласува, е ясно. Но за да няма спекулации, защото ПП днес направиха редица спекулации, искам да разясня: темата за гласуването на хартия и машина, е стара за ГЕРБ. Припомням, че в момента обсъждахме и подкрепихме, е проект на БСП за това дали избирателите да могат да избират дали да гласуват с бюлетина или с машина. Всички медии и граждани, които наблюдаваха процеса по вземане на решения в Комисия, знаят, че единственото, което се променя при машинното гласуване, е при преброяването. Флашките от машините се заместват от физическо преброяване на фишовете от машините, заяви на брифинг в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Категорично не отговаря на истината твърдението, че вотът може да бъде манипулиран. Премахнахме и тъмната стаичка, оставихме само параван, зад който да се гласува“, изтъкна тя.

Борисов: Ние зор за хартиена бюлетина нямаме

„Ако говорим за демокрации, да не би в Европа, където се гласува с хартиена бюлетина, демокрацията да е отнела победата на една партия. Спекулациите трябва да престанат, ние гарантираме избор на хората дали да гласуват с машина или хартия“, заяви още Атанасова, цитирана от БГНЕС.

По темата за обществените съвети, ние от ГЕРБ отменяме своето предложение и сега предлагаме да се увеличи бройката на техния състав", обяви тя, след като по-рано на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов призова да не се бърза с промените в ИК. Той заяви, че Общественият съвет в ЦИК не само че не трябва да се закрива, но и да се удвои. Въпреки че в правна комисия партията му гласува за точно обратното. 

„Темата район „Чужбина“ е добре да го оспорваме, но когато имаме ясен отговор от парламентарните сили от къде в България ще бъде отнет мандат, за да го дадем за район „Чужбина“. Мандатът на район „Чужбина“ може да бъде равен на трите Софийски района. Направете такова предложение, ГЕРБ може да го подкрепи”, призова Десислава Атанасова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:51, 17 ное 22

Това ли е новото остриие на герб?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама