Явлението ДеСантис победи Динозаврите

15:08, 17 ное 22 / Свят 25 2526 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Анализ на Александър Димитров

Междинните избори в САЩ приключиха без категоричен победител като задълбоченият анализ на резултатите показва, че Републиканската партия загуби надпреварата, но Демократическата не успя да я спечели.

Повече поводи за разочарование безспорно има в средите на републиканците, тъй като голямата червената вълна, която предвиждаха предварителните проучвания не се състоя. Партията успя да се добере до крехко мнозинство в конгреса и да изземе властта в него от ръцете на своите опоненти, но загуби битката за сената. Демократите от своя страна, запазиха мнозинството си в сената и дори успяха да увеличат броя на своите губернатори. Загубата на контрола върху конгреса обаче връзва ръцете на администрацията на Байдън и ги поставя в по-лоша позиция, отколкото бяха преди вота. И доколкото при партиите трудно може да бъдат посочени победители и победени, то сред водещите политици безспорно има такива. Междинните избори през 2022г. очертаха две ясни тенденции.

Началото на края за динозаврите

Големите губещи на вота бяха политиците от старото поколение – Доналд Тръмп (76), Джо Байдън (80) и Нанси Пелоси (82). Те доминираха американския политически пейзаж през последните години и до голяма степен носят вина за разделението сред американското общество. И макар, че двама от тримата не бяха кандидати на тези избори, може да се каже че гласоподавателите изпратиха недвусмислено послание към тях.

Големият губещ на междинните избори е Доналд Тръмп. Според мнозина анализатори той е причината за несъстоялата се републиканска вълна. Бившият президент участва активно в кампанията с надеждата, че ще може да си припише заслугите за очаквания успех на десницата. Нищо подобно обаче не се случи. Голяма част от подкрепените от него кандидати се провалиха и поставиха под сериозно съмнение възможностите му да спечели президентската надпревара след 2 години.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Джо Байдън също загуби позиции. Видимо за всички е, че президентът не се намира във върхова форма като в медийните си изяви той често изглежда слаб и разконцентриран. Според редица анализатори, резултатът на демократите се дължи в много по-голяма степен на страха на избирателите от завръщането на Доналд Тръмп, отколкото на харизмата и лидерството на Джо Байдън. Най-лошото пред действащия президент обаче тепърва предстои. След загубата на конгреса, той няма да бъде в състояние да прокарва законодателните си инициативи, а това е сериозен проблем с оглед на ширещата се инфлация и влошаващата се икономическа ситуация в страната.

Залезът на Нанси Пелоси. Доскорошната председателка на конгреса изгради забележителна политическа кариера. В продължение на 35 години тя е неизменен участник в камарата на представителите и е първата жена в историята, която я оглавява. На тези избори тя успя да запази мястото си, но с оглед на новото мнозинство в конгреса, се очаква да загуби позицията си на един от най-влиятелните политици зад океана. В средите на Демократическата партия пък се очаква тя да направи крачка назад и вече се обсъжда кой да заеме позицията и.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Нова звезда на хоризонта

На междинните избори има и голям печеливш и това безспорно е губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който спечели вота с близо 20% преднина пред своя опонент. Постижението му е изключително, защото Флорида доскоро се смяташе за един от спорните щати, които са ключови за изхода от президентските избори. В този смисъл, категоричната победа на ДеСантис има и значимо политическо измерение, защото превръща щата във важна крепост на републиканците. Много хора от средите на партията вече забелязват качествата на младия политик и виждат в него основен конкурент на Доналд Тръмп за президентската номинация.

За разлика от старите политици, Рон ДеСантис (44) е млад и енергичен. Той успява да привлече значителен брой избиратели извън твърдото ядро на Републиканската партия, което го прави изключително подходящ кандидат за президентските избори през 2024г. Ако се пребори за партийната номинация, ДеСантис ще се опита да пренесе модела „Флорида“ на национално ниво. Това би го превърнало във фаворит в битката с демократите за овалния кабинет. Стратегията му засега работи отлично и той успява да спечели на своя страна някои ключови групи избиратели като жените, работническата класа и латино общността.

Републиканска визия, но без негативите на Тръмп. На фона на огромното разделение в американското общество ДеСантис се държи като обединител. Поддържа основните идеи на републиканците, но без да отблъсква умерените избиратели. Изгражда мостове между общностите и стои на страна от тежките въпроси, които разделят нацията като забраната на абортите. Въпреки това отстоява твърдо визията си. Критикува остро woke[1]-идеологията, която е завладяла Белия дом. Твърди, че училищата са място за учене, а не за разпространение на политически доктрини и забранява произнасянето на думата „гей“ в детските градини. Застава остро срещу нелегалната миграция и подкрепя изпращането на нелегални мигранти във Вашингтон и щатите, които се обявяват в тяхна подкрепа.

Поглед към 2024 година

Президентът Джо Байдън вече съобщи че обмисля дали да се кандидатира отново. В Демократическата партия обаче вероятно отчитат, че той би имал шансове да спечели втори мандат само, ако се изправи срещу бившия си опонент Доналд Тръмп. Видно е, че към момента демократите изпитват трудности със своята резервна скамейка. Преди време големи надежди се възлагаха на вицепрезидента Камала Харис, от която се очакваше да поеме кормилото на държавата след приключването на мандата на Байдън. Днес обаче това изглежда невъзможно, защото кандидатурата и се ползва с ниско доверие сред обществото.

По съвсем различен начин стоят нещата при републиканците. Бившият президент Доналд Тръмп вече обяви че се кандидатира и се очаква той да бъде основния претендент за номинацията на Републиканската партия. Предимствата му пред вътрешнопартийните му опоненти са големи. Той със сигурност е най-популярната личност сред тях и разполага с огромен финансов ресурс, с който да води кампанията си по време на първичните избори. Не е за пренебрегване и фактът, че твърдите му избиратели са изключително активни и вярват фанатично в него. Тръмп обаче има и един съществен недостатък – с поведението си той поляризира обществото и отблъсква умерените гласоподаватели. Това означава, че бившият президент има сериозни шансове да се пребори за вътрешно партийната номинация, но е малко вероятно да спечели битката за овалния кабинет.

По коренно различен начин стоят нещата при новата надежда на републиканците Рон ДеСантис. Той все още не е обявил дали ще се включи в надпреварата за Белия дом и вероятно няма да го направи през следващите шест месеца. В момента обаче е очевидно, че губернаторът на Флорида е най-добрата републиканска кандидатура, защото би спечелил президентската битка с Байдън доста по-лесно, в сравнение с който и да е от останалите претенденти. Номинацията му обаче минава през едно голямо предизвикателство – победа над Тръмп на предварителните избори.

Основните лица сред останалите кандидати на Републиканската партия са други хора от екипа на Тръмп – вицепрезидантът Майк Пенс, бившия държавен секретар Майк Помпео и бившия посланик на САЩ в ООН Ники Хейли. Въпреки че са добре разпознаваеми, тези кандидатури трудно биха се справили с Тръмп. Всички те дължат политическата си кариера на него и в различна степен прехвърлят върху себе си негативите от неговото управление.

До президентските избори в края на 2024г. остава още доста време, в което може да се случи всичко. Избирателите днес обаче дадоха своя вот и се изразиха ясно. Гласуваха ЗА Рон ДеСантис и ПРОТИВ динозаврите.

 

[1] Терминът „woke“, означаващ „събуден“, нашумява около упражняването на полицейско насилие върху чернокожи в Америка. С този призив първоначално се търси привличане на вниманието към прояви на расова несправедливост, но постепенно това се превръща в едно по-широко явление, което различни течения в Съединените щати започват да експлоатират за своите каузи. Някои компании и политици се опитват да въплъщават концепцията в пропагандите си, а консерваторите се борят с „будността“, защото виждат в нея най-вече либерална индоктринация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама