Стотици граждани на протест срещу промените в ИК

19:13, 18 ное 22 25 2146 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Стотици граждани протестират пред парламента срещу промените в Изборния кодекс и по-специално връщането на хартиената бюлетина. Протестиращите блокираха движението пред Народното събрание. Има и засилено полицейско присъствие, предаде БТА. 

Протестиращите граждани скандират „мафията вън" и споделят, че хартиената бюлетина ще върне контролирания вот.

Правната комисия към парламента подкрепи на второ четене промяната за смесено гласуване – чрез хартиена бюлетина и машина. Както и да са необходими 100 заявления за откриване на секция за гласуване в чужбина, а не както досега – 40. Комисията прие предложението да се промени структурата на ЦИК, която да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в парламента и да бъде в състав от 25 души.  

„Продължаваме промяната" и „Демократична България" предупредиха БСП, че няма да влизат в коалиционни преговори с тях, ако подкрепят в зала промените в Изборния кодекс. По-рано днес граждани се събраха до северния вход на Народното събрание на акция „Чували с бюлетини“ срещу промените в Изборния кодекс. 

В защита на правото на честни избори

Тук сме, за да защитим правото си на честни избори. Право, което „хартиената коалиция" се опитва да ни отнеме през последните дни, каза пред протестиращите Надежда Йорданова от „Демократична България". Според нея връщането на хартиената бюлетина ще „опропасти изборите".

„Когато (Бойко) Борисов говори за машините, той забравя, че той ги е поръчал. Българският Мадуро е Борисов", каза пред протестиращите съпредседателят на „Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

Според него президентът трябва да наложи вето, ако промените в Изборния кодекс минат през гласуване в пленарната зала. „Вето е най-малкото, което се очаква от президента". 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама