Радев планира предсрочните избори да бъдат чак през март 2023 г.

10:56, 21 ное 22 / Политика 25 2451 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Президентът Румен Радев планира предсрочните избори да бъдат чак през март 2023 г. Това стана ясно по време на консултациите му с представителите на „Демократична България“.

„Понеже има призив от различни кръгове да връчвам веднага мандатите. Няма да насроча избори януари и февруари. Можем само да си представим това до какво ще доведе, а рискът да има още по-малка избирателна активност, е реален. Така че третият мандат ще бъде връчен след нова година, за да има избори през месец март“, каза държавният глава, цитиран от Mediapool.

Слаб отпимизъм за съставяне на кабинет

Държавния глава показа, че е песимист за съставянето на парламент в рамките на 48-ото Народно събрание. „Парламентът е фрагментиран. Усилията за излъчване на мнозинство са труден, но не невъзможен процес“, посочи Радев. Той посочи, че е нужна консолидация, а вместо това в парламента се задълбочава конфронтацията.

„Следя със загриженост това, което се случва в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички - консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление за решаване на важните проблеми, отива в друга посока. В посока на нарастване на конфронтацията, на противопоставяне, на чертане на нови разделителни линии“.

Христо Иванов посочи, че за съставянето на кабинет ще трябват най-малко три партии и ясни приоритети. В създалата се ситуация правителството може да бъде съставено трудно. Аритметиката показва, че трябват не по-малко три партии. За да бъде стабилно, трябва конструкция и приоритети. Ключът ще бъде диалогът и търсене на форми за сътрудничество, но е много важно това да не е безпринципно“, добави Иванов.

Радев вкара ДБ в обяснения за Украйна вместо за кабинет

Президентът Румен Радев вкара „Демократична България“ в обяснителен режим за военната помощ към Украйна вместо да се съсредоточи върху опитите за съставяне на кабинет.

По време на консултациите с представителите на коалицията държавният глава се конфронтира с тях и в остър тон каза, че е „крайно критичен към призивите на „Демократична България“ да се разоръжим на прага на войната, преди да се въоръжим с нова техника, която да усвоим“. 

Радев за пореден път разви тезата си, че оказването на военна помощ на Украйна, може да вкара България в конфликта, а съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов защити позицията, че страната ни трябва да се присъедини към усилията на партньорите ни в НАТО и ЕС.

„Никога не сме претендирали какво въоръжение да предоставим на Украйна. Искаме България да изглежда обаче като съюзник, на когото може да се има доверие“, добави Иванова и оспори доколко продуктивен е разговорът, който Радев започна с ДБ. „България нямаше ясна позиция за Крим благодарение и на вас“, каза Иванов.

„Мислех, че сме на консултации за съставяне на правителство“, каза той по повод това, че основната тема на срещата се измести не върху бъдещото правителство, а върху даването на оръжие за Украйна.

Президентът обаче не спря темата и дори изчете коментар на депутата от ДБ Ивайло Мирчев във Фейсбук. „Това не е просто двустранен конфликт. Това е част от една дългосрочна политика на Путин по реконструиране на неговото политическо влияние в Източна Европа. Не трябва да се зариваме в пясъка, а да носим евроатлантическа отговорност... Ако Путин успее, това не е в наш интерес, защото това означава всеки, с политика на силата, да налага своите интереси в нашия регион“, добави Иванов

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама